TRYB JASNY/CIEMNY

Najszybsze na świecie klopsiki do makaronu



 
Uwielbiam klopsiki, zarówno rybne jak i mięsne. Są super dodatkiem do makaronu. Tutaj wersja super szybka! Jest tylko jeden warunek potrzebujemy surowej kiełbasy, niezależnie jakiej, ale musi być surowa.
 

Składniki (3 porcje)

 
  • 250g surowej kiełbasy,
  • 1 posiekana cebula (najlepiej biała słodka),
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę albo posiekane),
  • Pasata pomidorowa (200ml),
  • Świeża bazylia,
  • Sól i pieprz,
  • Oliwa do smażenia,
  • Makaron i świeżo tarty parmezan.



 

Przygotowanie

 
Wyciągamy kiełbasę, tak by otrzymać surowe zmielone mięso, ugniatamy kuleczki (małe, ale bez przesady).
 
Smażymy je na oliwie, tak by były ładnie brązowo usmażone. 

Zdejmujemy z patelni, na patelni smażymy cebulę, gdy jest już zeszklona dodajemy czosnek, mieszamy i dodajemy pasatę pomidorową. 

Siekamy bazylię i mieszamy z sosem. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.

Sos mieszamy z makaronem i klopsikami, nakładamy na talerze, podajemy z sałatką i świeżo startym parmezanem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa