Najszybsze na świecie klopsiki do makaronu
Uwielbiam klopsiki, zarówno rybne jak i mięsne. Są super dodatkiem do makaronu. Tutaj wersja super szybka! Jest tylko jeden warunek potrzebujemy surowej kiełbasy, niezależnie jakiej, ale musi być surowa.
Składniki (3 porcje)
- 250g surowej kiełbasy,
- 1 posiekana cebula (najlepiej biała słodka),
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę albo posiekane),
- Pasata pomidorowa (200ml),
- Świeża bazylia,
- Sól i pieprz,
- Oliwa do smażenia,
- Makaron i świeżo tarty parmezan.
Przygotowanie
Wyciągamy kiełbasę, tak by otrzymać surowe zmielone mięso, ugniatamy kuleczki (małe, ale bez przesady).
Smażymy je na oliwie, tak by były ładnie brązowo usmażone.
Zdejmujemy z patelni, na patelni smażymy cebulę, gdy jest już zeszklona dodajemy czosnek, mieszamy i dodajemy pasatę pomidorową.
Siekamy bazylię i mieszamy z sosem. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
Sos mieszamy z makaronem i klopsikami, nakładamy na talerze, podajemy z sałatką i świeżo startym parmezanem.
Wygląda super!
OdpowiedzUsuń