Lukier królewski z aquafaby
Po pierwsze, nie nie zaczęłam piec, byłam na warsztatach (dzięki Sokołów i Quality Public Relations za zaproszenie) i uczyłam się (czas przeszły, niedokonany) dekoracji pierniczków. Przy okazji poznałam super przepis i to jest post o tym jak zrobić super lukier, który szybko zastyga i jest łatwy (w miarę) w nakładaniu na pierniczki.
Po drugie, aquafaba to woda z cieciorki – to nie błąd to jeden z dwóch składników lukru!
Po trzecie, to sprawdźcie sami bo zabawa świetna!
Przepis na lukier królewski zaproponowany przez „Zaradne” brzmi następująco:
400g cukru pudru i 500g aquafaby – to dwa podstawowe i jedyne składniki!
Przygotowanie: z puszki, słoiczka lub kartoniku z cieciorką zostawiamy „wodę” (przepis na HUMUS – tutaj) trzeba przelać przez sitko.
Przecedzoną „wodę” z cieciorki miksujemy z cukrem pudrem, robimy to w blenderze na niskich obrotach, przez około 4 minuty, po to by uzyskać lukier o gęstej konsystencji. Przekładamy do pudełka, lub zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przekładamy lukier do woreczka, „rozmasowujemy”, żeby stał się plastyczny, odcinamy rożek woreczka i zaczynamy zdobienie pierniczków!
Komentarze
Prześlij komentarz