TRYB JASNY/CIEMNY

Txalaka czyli czego można się nauczyć jedząc w restauracji



 
Zajeło to na nam rok. W 2022 byliśmy na kolacji w Gironie, zamówiliśmy menu zalecane przez szefa kuchni w baskijskiej restauracji Txalaka. Rok później zrobiliśmy to samo. Były dwie zmiany – inny dorsz i inny deser. Sałatka ta sama. Sałatka, którą od czasu odwiedzenia baskijskiej restauracji w Katalonii zjedliśmy już kilka razy… bo jest tak pyszna…
 
Wracając do Txalaki – trzyma poziom! Warto robić rezerwację, żeby nie czekać na stolik.
 
Zdjęcia tutaj a link do relacji sprzed roku TUTAJ



 
 
A teraz sałatka! Przepyszna, szałowa, cudowna i taka co się nie nudzi (jeszcze)!
 

Składniki (dla dwóch osób)

 
  • 2 plastry rolady z sera koziego,
  • Kawałek marmolady do sera – Membrillo,
  • Liście sałat,
  • Pomidory (opcjonalnie),
  • Majonez wymieszany z orzechami włoskimi,
  • Oliwa,
  • Ocet z cherry.
 

Przygotowanie

 
Ser owczy albo delikatnie zgrillować albo posmażyć na patelni. Wymieszać liście sałat, majonez z orzechami. Nałożyć na półmisek. Podawać jako przystawkę.
 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa