Txalaka czyli czego można się nauczyć jedząc w restauracji
Zajeło to na nam rok. W 2022 byliśmy na kolacji w Gironie, zamówiliśmy menu zalecane przez szefa kuchni w baskijskiej restauracji Txalaka. Rok później zrobiliśmy to samo. Były dwie zmiany – inny dorsz i inny deser. Sałatka ta sama. Sałatka, którą od czasu odwiedzenia baskijskiej restauracji w Katalonii zjedliśmy już kilka razy… bo jest tak pyszna…
Wracając do Txalaki – trzyma poziom! Warto robić rezerwację, żeby nie czekać na stolik.
Zdjęcia tutaj a link do relacji sprzed roku TUTAJ
A teraz sałatka! Przepyszna, szałowa, cudowna i taka co się nie nudzi (jeszcze)!
Składniki (dla dwóch osób)
- 2 plastry rolady z sera koziego,
- Kawałek marmolady do sera – Membrillo,
- Liście sałat,
- Pomidory (opcjonalnie),
- Majonez wymieszany z orzechami włoskimi,
- Oliwa,
- Ocet z cherry.
Przygotowanie
Ser owczy albo delikatnie zgrillować albo posmażyć na patelni. Wymieszać liście sałat, majonez z orzechami. Nałożyć na półmisek. Podawać jako przystawkę.
Komentarze
Prześlij komentarz