TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti z cukinią i chorizo


Spaghetti z cukinią i chorizo

Pyszny makaron, bardzo prosty do przyrządzenia. Idealny na brzydką pogodę gdyż cukinia, chorizo działają rozgrzewająco.

Zmodyfikowany przepis Jeni Wright z BBC Good Food Magazine

Jedna porcja zawiera (około): 500 kalorii, 19g białka, 70g węglowodanów, 14g tłuszcze, 4g błonnik, 
sól – poniżej 1g.

Składniki:
350g świeżego makaronu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
jedno chorizo,
2 posiekane cukinie,
paczka (250g) pomidorków koktajlowych,
5 łyżek pesto,
starty parmezan.

Przygotowanie:

Wstawić wodę do gotowania makaronu. 

Przygotowywanie dania trwa tyle ile gotowanie makaronu. 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wytopić chorizo, dodać cukinię, pomidorki koktajlowe. 

Dusić przez chwilę. Dodać kilka łyżek wody z garnka w którym gotuje się makaron. 

Odcedzić makaron. W dużym garnku wymieszać sos, makaron i pesto. 

Podawać z parmezanem. Można mrozić!

Komentarze

  1. Takie połączenia to ja rozumiem! Bardzo do mnie przemawiają - chorizo razem z cukinią - to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wychodzi:) tylko trzeba dobrze chorizo przyrumienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie mozna kupich chorizo?

    OdpowiedzUsuń
  4. w supermarketach:) jak juz ja znajdziesz to kup kilka paczek bo niestety nie jest to produkt dostepny w ciaglej sprzedazy:( ale na pewno mozna go znalezc:) nie trzeba juz przywozic z wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak to dobry makaron:) troszke uzalezniajacy:) i szybko sie nie nudzi:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa