TRYB JASNY/CIEMNY

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina, przepis z restauracji, której już nie ma

Pyszne danie, które zyskuje wraz z podgrzewaniem dnia następnego fot. D.Szymborska


Wiele lat temu gdy jechaliśmy w odwiedziny do znajomych Basków zabraliśmy jedną książkę kucharska, po to by zaimponować, jak nam się wtedy wydawało skomplikowanymi i pysznymi przepisami. Dziś, receptury wydają się banalne, na szczęście dobry smak pozostał.

Restauracja Mirador od wielu lat jest już tylko wspomnieniem na gastronomicznej mapie Warszawy, a szkoda, bo uważam, że za mało razy ją odwiedziłam.

Zdecydowanie polecam przygotowanie podwójnej porcji, gdyż tak ugotowany kurczak zyskuje jeszcze przy podgrzewaniu dnia następnego.

Tutaj przepis na 10 kawałków, ale 14 podudzi też mieści się na dużej patelni, a dzięki temu można cieszyć się pysznym obiadem dwa dni pod rząd. Wystarczy tylko zmienić surówki albo sałatki. Najpierw liście sałat a potem tarte, gotowane buraki z cytryną, oliwą i octem cydrowym – efekt dwa pyszne obiady, które nie są identyczne.

Składniki:

·         10 sztuk nóżek – tak proponują Kręgliccy, ale podudzia z kurczaka mają więcej mięsa, stąd propozycja takiej podmianki,
·         2 szklanki białego wina,
·         1,5 szklanki bulionu z kurczaka,
·         2 białe cebule,
·         4 ząbki czosnku,
·         6 łyżek oliwy,
·         2 łyżki mąki,
·         1 liść laurowy, sól, pieprz
·         Posiekany pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Zdjąć skórę z mięsa kurczaka. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem, oprószyć mąką. Świetnym rozwiązaniem jest wrzucenie mięsa do szczelnego worka, dosypanie mąki i staranne wymieszanie.
Na patelni z rozgrzaną oliwa zeszklić pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Wyjąć warzywa i przełożyć do miski. Na tej samej oliwie podsmażyć kurczaka, tak by zrumienić mięso. Gdy jest zrumieniony dolać wina, przełożyć warzywa i wlać bulion, dodać liść laurowy. Gotować na małym ogniu, potem zredukować sos, przed podaniem dodać siekaną natkę pietruszki. 

Tak przygotowany kurczak idealnie smakuje z ziemniakami puree i różnymi sałatami.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa