TRYB JASNY/CIEMNY

Penne alla pecorara





Raz zrobisz będziesz chcieć jeść jak najczęściej się da. 

To makaron podobnie uzależniający jak muszeleczki z groszkiem i miętą (KLIK), albo ten z porami (KLIK). Lekko słony, podajemy z czarnym pieprzem. 

Przepis przeczytany w The Guardian, autorką jest Rachel Roddy. Naszą domową poprawką jest zwiększenie ilości wędzonego eko boczku.



Składniki (3 porcje)

  • 300g wędzonego bio boczku,
  • 300g ricotty,
  • 60g pecorino (tartego),
  • Czarny pieprz,
  • Suchy makaron penne (po 80g na porcje).

Przygotowanie

Pokroić boczek w słupki, na odrobinie oliwy podsmażyć, aż będzie złoty, odcedzić na sitku, nie wylewać tłuszczu. 

W kąpieli wodnej czyli w misce w garnku z gotującą się wodą, wymieszać ricottę z tartym pecorino, doprawić pieprzem, dodać dwie łyżki tłuszczu wytopionego z boczku. 

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zostawić odrobinę wody z gotowania (przed odcedzeniem).

Wymieszać makaron z riccotowo serowym sosem, nałożyć na talerze, posypać boczkowymi skwarkami.

Następny krok to przygotować to z włoskiego podgardla, wtedy do smażenia nie trzeba dodawać oliwy…

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa