Penne alla pecorara
Raz zrobisz będziesz chcieć jeść jak najczęściej się da.
To makaron podobnie uzależniający jak muszeleczki z groszkiem i miętą (KLIK), albo ten z porami (KLIK). Lekko słony, podajemy z czarnym pieprzem.
Przepis przeczytany w The Guardian, autorką jest Rachel Roddy. Naszą domową poprawką jest zwiększenie ilości wędzonego eko boczku.
Składniki (3 porcje)
- 300g wędzonego bio boczku,
- 300g ricotty,
- 60g pecorino (tartego),
- Czarny pieprz,
- Suchy makaron penne (po 80g na porcje).
Przygotowanie
Pokroić boczek w słupki, na odrobinie oliwy podsmażyć, aż będzie złoty, odcedzić na sitku, nie wylewać tłuszczu.W kąpieli wodnej czyli w misce w garnku z gotującą się wodą, wymieszać ricottę z tartym pecorino, doprawić pieprzem, dodać dwie łyżki tłuszczu wytopionego z boczku.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zostawić odrobinę wody z gotowania (przed odcedzeniem).
Wymieszać makaron z riccotowo serowym sosem, nałożyć na talerze, posypać boczkowymi skwarkami.
Następny krok to przygotować to z włoskiego podgardla, wtedy do smażenia nie trzeba dodawać oliwy…
super!
OdpowiedzUsuńto prawda bardzo smacznie :)
Usuń