Grillowane szparagi z palonym masłem i makaronem
U nas po raz któryś zielone i to w wersji grillowanej.
Moim zdaniem to hit naszego, szparagowego sezonu!
Są przepyszne, chrupiące i dużo lepsze od tych gotowanych.
Tutaj przepis na szybki makaron z palonym masłem, pieczonym filetem z piersi kurczaka i oczywiście szparagami.
Można jeść też w wersji bezmięsnej, akurat tutaj była prośba o mięsny obiad.
Składniki (3 porcje)
- Pęczek zielonych szparagów (250g),
- Masło 150g na (3 porcje po 80g makaronu)
- Olej,
- Makaron,
- Parmezan do tarcia (100g),
- Sól i pieprz,
- Opcjonalnie filet z piersi kurczaka upieczony w piekarniku.
Przygotowanie
Filet z piersi kurczaka upiec w piekarniku, pokroić w plastry.Szparagi umyć, odłamać twardą część i obrać obieraczką. Można nie obierać, ale testowaliśmy i tak smakują jeszcze lepiej.
Szparagi ułożyć na tacce i pędzelkiem wysmarować je oliwą. Grillować na patelni grillowej aż do czasu gdy pojawią się na nich czarne paseczki. Odłożyć kilka szparagów do dekoracji, resztę pokroić w średniej wielkości kawałki.
Masło roztopić na patelni aż uzyska jasnobrązowy kolor.
Makaron ugotować wg instrukcji.
Odcedzić i nie czekając aż wystygnie wymieszać z roztopionym masłem i parmezanem.
Zostawić trochę parmezanu do posypania dania.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
dzięki, ale proszę o komentarze bez aż tak duuuużej reklamy! dzięki!
UsuńWszystko tu tak smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń