TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z lekkim śmietanowo szpinakowym sosem



Wystarczy użyć śmietanki 12%, a nie 30% procentowej. Taka mała zmiana podpowiedziana przez Erren, blogerkę prowadzącą Erren’s Kitchen a sos jest dużo lżejszy, a dalej smaczny. 

Taka podmianka, w tym daniu, nie wpływa negatywnie na smak, a dodatek szpinaku do pieczarek jest świetnym pomysłem. 

W naszej wersji dodatkowo był jeszcze pieczony kurczak, a dokładniej filet z piersi tylko z solą i pieprzem upieczony na ruszcie w piekarniku, po to by sos nie zrobił się zbyt tłusty.

To jeden z tych przepisów, które spokojnie można przygotować w tygodniu, do tego składniki są do kupienia nawet pod domem….(okej, nie wiem gdzie mieszkasz, ale pod moim w sklepiku wszystko z tej listy jest!)

Składniki

  • 200ml śmietanki 12% (w kartoniku) plus jakby sos był za gęsty jakieś 50ml śmietanki 30%,
  • 500g pieczarek,
  • Oliwa do smażenia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Paczka listków szpinaku,
  • 100g tartego parmezanu,
  • Pęczek natki pietruszki – posiekane same listki
  • 400g suchego makaronu,
  • Opcjonalnie 300g filetu z piersi kurczaka upieczonego w piekarniku.

Przygotowanie

Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu, zawsze warto zostawić trochę wody z gotowania, na wypadek jakby sos był zbyt gęsty. 

Na oliwie podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek, doda pokrojone w plastry pieczarki, doprawić solą i pieprzem. 

Smażyć przez jakieś 8-10 minut. 

Dolać śmietanki, gotować chwilę, dodać szpinak i wymieszać starannie. 

Po chwili dodać siekaną natkę pietruszki i tarty parmezan. 

Wszystko starannie wymieszać i podawać z makaronem. 

W naszej wersji był jeszcze dodatek pieczonego filetu z piersi kurczaka.

Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda, muszę spróbować tego przepisu w domu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa