Makaron z lekkim śmietanowo szpinakowym sosem
Wystarczy użyć śmietanki 12%, a nie 30% procentowej. Taka mała zmiana podpowiedziana przez Erren, blogerkę prowadzącą Erren’s Kitchen a sos jest dużo lżejszy, a dalej smaczny.
Taka podmianka, w tym daniu, nie wpływa negatywnie na smak, a dodatek szpinaku do pieczarek jest świetnym pomysłem.
W naszej wersji dodatkowo był jeszcze pieczony kurczak, a dokładniej filet z piersi tylko z solą i pieprzem upieczony na ruszcie w piekarniku, po to by sos nie zrobił się zbyt tłusty.
To jeden z tych przepisów, które spokojnie można przygotować w tygodniu, do tego składniki są do kupienia nawet pod domem….(okej, nie wiem gdzie mieszkasz, ale pod moim w sklepiku wszystko z tej listy jest!)
Składniki
- 200ml śmietanki 12% (w kartoniku) plus jakby sos był za gęsty jakieś 50ml śmietanki 30%,
- 500g pieczarek,
- Oliwa do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- Paczka listków szpinaku,
- 100g tartego parmezanu,
- Pęczek natki pietruszki – posiekane same listki
- 400g suchego makaronu,
- Opcjonalnie 300g filetu z piersi kurczaka upieczonego w piekarniku.
Przygotowanie
Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu, zawsze warto zostawić trochę wody z gotowania, na wypadek jakby sos był zbyt gęsty.Na oliwie podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek, doda pokrojone w plastry pieczarki, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć przez jakieś 8-10 minut.
Dolać śmietanki, gotować chwilę, dodać szpinak i wymieszać starannie.
Po chwili dodać siekaną natkę pietruszki i tarty parmezan.
Wszystko starannie wymieszać i podawać z makaronem.
W naszej wersji był jeszcze dodatek pieczonego filetu z piersi kurczaka.
Bardzo apetycznie wygląda, muszę spróbować tego przepisu w domu.
OdpowiedzUsuń