Grillowana dorada
Do wiosny jeszcze chwila, ale są miejsca na świecie, gdzie jest ciepło, a sezon grillowy trwa cały rok…. na przykład na Costa Blanca w Hiszpani…
Wracając do grillowanej dorady – super smaczna ryba, świetne mięso i duże ości – co oznacza, że łatwo ją jest filetować...
Na zdjęciu dorada i koźlina
Proste zasady grillowania dorady:
Po pierwsze
Dobrze rozpalony, rozgrzany grill. Od tego zaczynamy, bo na to potrzeba czasu…
Po drugie
Oczyszczona ryba – jak można w sklepie, to korzystam z takiej opcji, jak nietrudno… w Hiszpanii nie usuwają oczu rybom, ja wolę opcję klasyczną, czyli bez oczu….
Po trzecie
Metalowy stelaż do pieczenia – bez tego nie porywajmy się do grillowania dorady, albo innej ryby w całości, bo zwyczajnie szkoda „produktu”, bo prawie na pewno się „rozwali” w czasie przewracania ze strony na stronę.
Po czwarte
Oczyszczoną rybę, smarujemy olejem, solimy, do „brzucha” wkładamy cytrynę i rozmaryn (ew. tymianek), nacinamy skórę.
Po piąte
Stelaż też smarujemy olejmy – wszystko po to, by rybę można było wyciągnąć bez problemu jak już ją zgrillujemy.
Po szóste
Grillujemy. W całości czas grillowania dorady o wadze około 800-900g (przed oczyszczeniem) to około 20 minut. Bardzo ważne jest przewracanie ryby ze jednej na drugą stronę. Wiele zależy od grilla, sprawdza się min. układ taki: 10 minut dalej od żaru, z przewracaniem co 1 minutę i potem kolejne 10 – bliżej żaru, dzięki temu będziemy mieli chrupiącą a nie spaloną skórę.
Po siódme
Doradę podajemy z grillowanymi warzywami, patatas bravas i sałatką z pomidorów z octem sherry.
Do tego schłodzone białe wino…
Tak to wygląda na grillu - FILMIK
Komentarze
Prześlij komentarz