Ocet z sherry – sekret najlepszej pomidorowej sałatki
Chet Sharma szef londyńskiej Bibi potwierdza w tekście dla The Guardian, że najlepsza sałatka z pomidorów powstaje gdy dodamy octu z sherry.
Bardzo lubię pomidory, a dzięk temu sekretnemu składnikowi, pomidory królują na stole. Wiadomo, że w Hiszpanii łatwiej o dobre pomidory o tej porze roku, ale nawet te dostępne w Polsce dają radę. Nawet więcej smakują zaskakująco dobrze, gdy dodamy do nich octu z sherry!
Jest kilka zasad, po pierwsze najpierw ocet z sherry a potem oliwa, na końcu sól. Jeżeli chodzi o ocet to polecam Vinagre De Jerez Rserva Al. Pdro Ximenez, oczywiście zrobione w Jerez. Kwasowość – 6%.
Tym sposobem dyskusja – pomidory z cebulką czy bez – zeszła na dalszy plan. Pewne jest, że z octem z sherry!
Bardzo lubię pomidory, a dzięk temu sekretnemu składnikowi, pomidory królują na stole. Wiadomo, że w Hiszpanii łatwiej o dobre pomidory o tej porze roku, ale nawet te dostępne w Polsce dają radę. Nawet więcej smakują zaskakująco dobrze, gdy dodamy do nich octu z sherry!
Jest kilka zasad, po pierwsze najpierw ocet z sherry a potem oliwa, na końcu sól. Jeżeli chodzi o ocet to polecam Vinagre De Jerez Rserva Al. Pdro Ximenez, oczywiście zrobione w Jerez. Kwasowość – 6%.
Tym sposobem dyskusja – pomidory z cebulką czy bez – zeszła na dalszy plan. Pewne jest, że z octem z sherry!
Komentarze
Prześlij komentarz