Gnocchi z porami, śmietaną i musztardą - przepis Nigela Slatera na pyszne danie idealne na chłodne wiosenne wieczory
Świetny, prosty przepis Nigela Slatera, u nas podany z panierowanym kurczakowym sznyclem z odrobiną chrzanu.
Ten przepis jest idealny dla 2-3 osób i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka prostych składników i już można przystąpić do gotowania!
Składniki
- 500 ml mleka
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych
- 3 ząbki czosnku
- 500 g małych porów (to się przekłada na 5-6 sztuk, jak kroimy tylko białą część)
- 30 g masła
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego
- sól
- połowa cytryny
- 400 g gnocchi
- 35 g masła
- 35 g mąki
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka stołowa musztardy ziarnistej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki stołowe startego parmezanu
Przygotowanie
W garnku zagotuj 500 ml mleka, dodaj 2 liście laurowe oraz 6 lekko rozgniecionych czarnych ziaren pieprzu. Rozgnieć, ale nie obieraj 3 ząbków czosnku. Dodaj do mleka, następnie zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
Oczyść z końcówek i korzeni 500 g małych pór, pokrój na 2 cm kawałki i dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Umieść w średnim garnku, dodaj kawałek masła (około 30 g) i 100 ml wody lub bulionu warzywnego. Lekko posól, dodaj połowę cytryny oraz 2 liście laurowe. Zagotuj, zmniejsz ogień i częściowo przykryj pokrywką. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut, aż pory staną się miękkie i można je przebić widelcem, a płyn gotujący prawie całkowicie się wyparuje.
400g gnocchi ugotuj w osolonej wodzie do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedź i odstaw.
W średnim garnku rozpuść 35 g masła na umiarkowanym ogniu, następnie wsyp 35 g mąki. Cały czas mieszaj przez 3-4 minuty, aż powstanie jasny, gładki sos. Stopniowo dodawaj mleko ziołowe drewnianą łyżką, powoli dodając po trochu, powstrzymując liście laurowe i cz
Doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i będzie kremowy. Wymieszaj sos trzepaczką, aby usunąć grudki. Dodaj 150 ml śmietany kremówki, pora, 1 łyżkę stołową musztardy ziarnistej i garść posiekanej natki pietruszki.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Przełóż połowę sosu do naczynia żaroodpornego, dodaj gnocchi, następnie dodaj pozostały sos. Posyp cienką warstwą startego parmezanu (około 3 łyżek stołowych) i piecz przez 30 minut, aż całość będzie bulgotać, a powierzchnia nabierze złocistego koloru.
Przełóż gotowe danie na talerze i posyp natką pietruszki. Podawaj od razu, ciesząc się wspaniałym smakiem gnocchi z porami, kremową musztardową nutą i chrupiącą skórką parmezanu.
Ta potrawa jest doskonała na obiad, ale także jako danie na specjalne okazje. Gnocchi to pyszne i sycące danie, a połączenie z kremowym sosem z porami i musztardą daje wspaniały efekt.
Można też eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak świeże zioła czy pieczarki, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz