TRYB JASNY/CIEMNY

Omas Kartoffelsalat mit Brühe – czyli ziemniaczana bez majonezu



 

Uwielbiam ziemniaki, wciąż uważam, że zbyt mało ich jemy, tym razem sałatka miała być dodatkiem do sznycla. Zamiast ziemniaków ich, zimna sałatkowa wersja! 
 
To od razu kilka trików, które przyśpieszają przygotowanie doskonałej, mniej (troche) kalorycznej sałatki ziemniaczanej.
 
Po pierwsze, można użyć ugotowanych w mudurkach ziemniaków, które możemy kupić w opakowaniach próżniowych.
 
Po drugie, dodanie selera naciowego to super pomysł – dzięki temu sałatka super chrupie i ma ciekawszy smak. Tylko bardzo ważne jest, żeby wcześniej nie tylko umyć łodygi selera naciowego, ale też obrać go obieraczką do warzyw, dzięki temu będzie bez niesmacznych łykowatych niteczek.
 
 

Składniki (4-6 porcji)

  • 1 kg ziemniaków (twardych)
  • 200 ml rosołu (rekomendowany jest rosół mięsny, ale dla wersji wegańskiej można użyć rosołu warzywnego)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki stołowe oleju (rzepakowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron)
  • 4 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 1łyżka stołowa musztardy (warto użyć mocnej w smaku z Dijon)
  • Sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 4 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)



 

Przygotowanie

 
Umyj ziemniaki wraz ze skórkami, umieść je w garnku, przykryj zimną wodą i zagotuj. Gotuj je na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut, w zależności od ich rozmiaru. Lub użyj już wcześniej ugotowanych ziemniaków w mundurkach.
 
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją w garnku na oleju, aż stanie się przezroczysta. Wlej do niej rosół i podgrzej. Zdejmij garnek z kuchenki i dopraw octem, musztardą, pieprzem, solą i cukrem. Odstaw tę mieszankę na bok.
 
Odcedź ziemniaki, a następnie niech trochę ostygną. Obierz ziemniaki i natychmiast pokrój je na plasterki do miski. Polej przygotowany sos na ziemniaki i wymieszaj wszystko razem. Dodaj seler naciowy, pokrojony na cienkie plasterki
 
Sałatka ziemniaczana powinna teraz odpocząć przez co najmniej 1 godzinę, aby smaki się połączyły. Mieszaj ją od czasu do czasu w tym czasie.
 
Przed podaniem spróbuj sałatkę i ewentualnie dopraw ponownie solą, pieprzem, a być może trochę więcej octu, jeśli jest to potrzebne.


Przepis wzorowany na tym, wyszperanym w sieci z bloga: Emmi kocht einfach
 

Komentarze

  1. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, i wydaje mi się, że za rzadko jem....a ten przepis jest świetny i troszkę mniej kaloryczny bo nie ma majonezu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa