TRYB JASNY/CIEMNY

Caprese na grillowanej chałce





 

Śniadania, czasem planowane (zakupy w 3 sklepach itp.), czasem bardzo na spontanie z tego co jest w kuchni i lodówce.
 
To ten drugi przypadek. 
 

Składniki

 
  • Kromka (grubsza) chałki,
  • 1 opakowanie mozzarelli di Buffalo,
  • Kilka pomidorków koktajlowych,
  • Listki bazylii (super, że wciąż rośnie na balkonie),
  • Masło do nasmarowania chały i sól do smaku
 

Przygotowanie

 
Kromkę chałki zgrillować – jakoś lepiej smakuje grillowana pod grillem w piekarniku niż z tostera (może to wina tostera? Nie wiem). 

Nasmarować bardzo cienko masłem (włoska by była oliwa, ale tutaj masło "uszczelnia" chałkę przed ew woda z mozzarelli.

Mozzarellę rozbełtać w misce, jeżeli będzie miała zbyt dużo wody to nakładając na chałę widelcem unikniemy podmokłej kanapki. 

Pomidorki umyć i przekroić, udekorować listkami bazylii i doprawić pieprzem.
 
Letnia kanapka na dobry humor i dobry dzień. Może Wam się przyda na weekend? Pewno, że lepsza by była wytrawna biroche ale chała z sieciowej piekarni też daje radę!
 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa