TRYB JASNY/CIEMNY

Małe ośmiorniczki z papryką i makaronem

Super smaczne ośmiroczniki fot. D.Szymborska


Miała być jedna duża ośmiornica, ale nigdzie nie było, wciąż pustki poświąteczne w sklepach, dlatego kilogram małych ośmiorniczek. Wyszło przepysznie. Przepis bazujący na tym z MammaMia, choć nie zabrakło usprawnień w s postaci wina i czosnku.

Myślę, że ośmiornica też by była pyszna, pewność mam co do małych ośmiorniczek – te „baby” smakowały wyśmienicie!

Kolejny przepis do którego będę wracać bo to moje smaki – owoce morza, makaron a połączenie z papryką świetne!



Wyborny ośmiorniczkowo - paprykowy sos fot. D.Szymborska


Składniki (4 porcje):

·      400 g makaronu,
·      1kg małych ośmiorniczek,
·      1 czerwona papryka,
·      1 żółta papryka,
·      natka pietruszki,
·      oliwa,
·      białe wytrawne wino,
·      czosnek,
·      sól i pieprz,
·      ostra papryczka,
·      pecorino.

Przygotowanie:

Ośmiorniczki umyć starannie. W rondelku na oliwie usmażyć ośmiorniczki (pokrojone – głowa oddzielnie macki oddzielnie). Po kilku minutach zmniejszyć ogień, i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Dodać trochę białego wina, dalej dusić. Odparować wodę/wino. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, posolić, dolać ½ szklanki wody, dalej dusić. Dodać podsmażony czosnek. Połączyć paprykę z ośmiorniczkami, dodać ostrą papryczkę (bez pestek) i natkę pietruszki (posiekaną). Wszystko starannie wymieszać, podawać z tartym serem pecorino.

Trzeba uważać z ilością ostrej papryczki, czasem 1/3 wystarczy, można ją też zastąpić płatkami chilli.


Przepyszny makaron! Obawiałam się, żeby ośmiorniczki nie były gumowate- nie były, były miękkie, sprężyste, o cudownym aromacie wina i papryki – pycha!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa