TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z mulami

Prosty, smaczny, szybki czyli idealny makaron na po treningu fot. D.Szymborska


Prosty, pyszny te dwa słowa najlepiej go charakteryzują. Makaron z mulami to jedno z tych dań, które nie wymaga zbyt dużo uwagi, jest nieskomplikowane ale smakuje wybornie! 

Coś dla tych co się śpieszą – mule gotuje się w czasie gotowania makaronu! Coś idealnego na po treningu – węgle są  i białko też. 

Tłuszczu nie zabraknie bo mule smażymy na oliwie i posypiemy jeszcze parmezanem. 

Żeby nie było, że bez warzyw – jest główka czosnku na 4 porcje i pęczek albo doniczka (a właściwie to co w doniczce) pietruszki.



Składniki (dla 4 głodnych osób):

·      400g makaronu,
·      500g muli mrożonych,
·      50g parmezanu,
·      główka czosnku,
·      pęczek natki pietruszki,
·      0.5l białego wytrawnego wina,
·      oliwa extra virgine (im lepsza tym lepszy będzie smak).

Przygotowanie:


Wstawić wodę do gotowania. W tak zwanym międzyczasie, posiekać drobno czosnek i pietruszkę. Czosnek podsmażyć na oliwie, uważać żeby nie spalić, dodać mule i białe wino. Zagotować i redukować powoli. Dodać pietruszkę. Ugotować makaron i wymieszać z mulami i parmezanem

Opcjonalnie można dodać również świeżą, ostrą papryczkę (do gotujących się w winie muli).

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa