Makaron z porami (trzy propozycje podania)
Wiadomo, by biegać dobrze oprócz treningu trzeba jeść dużo węglowodanów. Makaronów! Jednak makaron nie musi być nudny. Przepis Doty (jeszcze nie maratonki)
Składniki:
· Dwa pory (nie mogą być przerośnięte, gdy mają w środku twardą część należy ją wyrzucić), przekroić na pół i pokroić w plastry,
· Jedna duża cebula drobno posiekana,
· dwie puszki tuńczyka w oleju (koniecznie w kawałkach, dobrej jakości, jeżeli kosztuje mniej niż 3PLN należy poszukać innego…),
· sok z połowy cytryny,
· słodka papryka w proszku,
· śmietana 12% (duże opakowanie),
· pieprz, sól,
· makaron (najlepiej smakuje świeży),
· parmezan (albo wiórki albo ucierany),
· pietruszka (koniecznie bo inaczej sos będzie mdły).
Cebulę usmażyć na małej ilości oleju z puszki z tuńczyka. Dodać pory. Smażyć. Następnie dodać tuńczyka i cytrynę. Tuńczyka rozdrobnić widelcem i odcedzić, by sos nie był zbyt tłusty. Dodać śmietanę, posypać papryką, solą i pieprzem. Dusić pod przykrycie kilkanaście minut. Jeszcze lepiej smakuje podgrzewany powtórnie. Nie można zamrażać.
pycha:-) tylko czy nie zdrowiej zamiast tuńczyka w oleju dodać w sosie własnym, a dodać np oliwę z oliwek? przynajmniej wiadomo co dodajemy;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Łukasz
Niestety nie! Tuńczyk w sosie własnym smakuje po prostu inaczej, dlatego polecam jednak tuńczyka w oleju. Można zamiast oleju z puszki dodać oliwy, choć wtedy smakuje to troszkę inaczej.
OdpowiedzUsuń