TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z porami (trzy propozycje podania)




Wiadomo, by biegać dobrze oprócz treningu trzeba jeść dużo węglowodanów. Makaronów! Jednak makaron nie musi być nudny. Przepis Doty (jeszcze nie maratonki)
Składniki:
·         Dwa pory (nie mogą być przerośnięte, gdy mają w środku twardą część należy ją wyrzucić), przekroić   na pół i pokroić w plastry,
·         Jedna duża cebula drobno posiekana,
·         dwie puszki tuńczyka w oleju (koniecznie w kawałkach, dobrej jakości, jeżeli kosztuje mniej niż 3PLN należy poszukać innego…),
·         sok  z połowy cytryny,
·         słodka papryka w proszku,
·         śmietana 12% (duże opakowanie),
·         pieprz, sól,
·         makaron (najlepiej smakuje świeży),
·         parmezan (albo wiórki albo ucierany),
·         pietruszka (koniecznie bo inaczej sos będzie mdły).

Cebulę usmażyć na małej ilości oleju z puszki z tuńczyka. Dodać pory. Smażyć. Następnie dodać tuńczyka i cytrynę. Tuńczyka rozdrobnić widelcem i odcedzić, by sos nie był zbyt tłusty. Dodać śmietanę, posypać papryką, solą i pieprzem. Dusić pod przykrycie kilkanaście minut. Jeszcze lepiej smakuje podgrzewany powtórnie. Nie można zamrażać.


Komentarze

  1. pycha:-) tylko czy nie zdrowiej zamiast tuńczyka w oleju dodać w sosie własnym, a dodać np oliwę z oliwek? przynajmniej wiadomo co dodajemy;-)

    Pozdrawiam
    Łukasz

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie! Tuńczyk w sosie własnym smakuje po prostu inaczej, dlatego polecam jednak tuńczyka w oleju. Można zamiast oleju z puszki dodać oliwy, choć wtedy smakuje to troszkę inaczej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa