TRYB JASNY/CIEMNY

Fasolka po syczuańsku – idealny, wegański dodatek

 



To jest super prosty i pyszny przepis, że łatwy to wiadomo, bo z książki Kan’a Hom, a u niego wszystkie przepisy są wykonalne w normalnej kuchni. Tutaj warto sięgnąć po mrożoną, ugotowaną na parze fasolkę – szybciej się robi, jest mniej tłusta i lepiej smakuje – same zalety!


Fasolka po syczuańsku jest super dodatkiem do różnych kurczaków, można ją jeść też samą z ryżem. Co ważne łatwo jest regulować jej ostrość.

Składniki

  • 600ml oleju z orzeszków ziemnych,
  • 450g zielonej fasolki (bez czubków),
  • 2 łyżki posiekanego czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego imbiru,
  • 3 łyżki posiekanej dymki (biała część),
  • 2 łyżki sherry,
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • Chiński olej chili (najlepiej crispy – dodawany do smaku i ostrości, którą lubimy najbardziej).

Przygotowanie

Rozgrzać patelnię albo wok. Wlać olej, poczekać aż zacznie dymić. 

Wrzucić połowę fasoli na 4 minuty, do czasu gdy skórka zacznie się marszczyć. 

Odcedzić z tłuszczu, wykładając na papierowy ręcznik. 

Czynność powtórzyć z drugą porcją fasoli. 

Do drugiej patelni przelać 1-2 łyżki tłuszczu na którym smażyła się fasola i dodać czosnek, imbir, dymkę. 

To wszystko smażyć przez 30 sekund. 

W misce wymieszać fasolę z sosem, doprawić olejem chili.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa