TRYB JASNY/CIEMNY

Łatwy chiński obiad. – kurczak na dwa sposoby i miażdżone ogórki




Ken Hom wydał kilka książek z łatwą kuchnią, między innymi z łatwą chińską kuchnią. Na zdjęciu dwa dania wybrane z jego książki plus dodatkowe ogórki na ostro.

Zacznę od ogórków – orzeźwiające, przepyszne i idealne jako przystawka. Nie trzeba się obawiać czosnku, bo przez kilka godzin w lodówce, które powinna spędzić ta sałatka jego smak znika a zostaje tylko lekka ostrość. Tutaj warto wspomnieć, że dżem z chili pomaga bardzo, lepszy niż płatki, aromatyczny i zarazem ostry i słodki. Link do przepisu – KLIK






Dalej był kurczak na dwa sposoby, jeden z nerkowcami drugi nazywany chińskim curry z papryką.
To co jest ważne i zdecydowanie czyni taki obiad łatwiejszym to jest, to że mięso z kurczaka przygotowujemy w taki sam sposób, smażąc partiami w woku. Dodatki i sosy są tak różne, że dania smakują zupełnie inaczej a jednocześnie pasują do siebie.





Kurczak z nerkowcami – przepis TUTAJ
A tutaj przepis na tak zwane chińskie curry z kurczaka:




Składniki:

  • 450g filetu z piersi kurczaka,
  • Białko z jednego jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 300ml oleju z orzeszków arachidowych,
  • 2 papryki pokrojone na większe kawałki,
  • 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • 150ml bulionu z warzyw lub kurczaka,
  • 1 ½ łyżki curry w proszku,
  • 1 ½ łyżki sherry,
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego (jasnego).
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej zmieszana z 1 łyżką wody,
  • Kolendra do posypania.


Przygotowanie

W misce wymieszać kurczaka (pokrojony w dużą kostkę), białko, sól, olej sezamowy i 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Rozgrzać wok, wlać olej arachidowy, jak będzie bardzo gorący smażyć partiami mięso, ważne jest to, żeby się nie gotowało tylko smażyło. 

Po około 2 minutach mięso będzie białe, wtedy trzeba je wyciągnąć łyżką cedzakową na sitko. 

Wytrzeć wok do sucha, rozgrzać, wlać łyżkę oleju i wrzucić paprykę i wyciśnięty czosnek. 

Smażyć przez 2 minuty mieszając. 
Dodać bulion, curry, cukier, sherry, sos sojowy i mąkę kukurydzianą. 

Wszystko gotować przez kolejne 2 minuty. 

Dodać mięso z kurczaka i bardzo starannie wymieszać i gotować przez ostatnie 2 minuty. 

Podawać z siekaną kolendrą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa