Łatwy chiński obiad. – kurczak na dwa sposoby i miażdżone ogórki
Ken Hom wydał kilka książek z łatwą kuchnią, między innymi z łatwą chińską kuchnią. Na zdjęciu dwa dania wybrane z jego książki plus dodatkowe ogórki na ostro.
Zacznę od ogórków – orzeźwiające, przepyszne i idealne jako przystawka. Nie trzeba się obawiać czosnku, bo przez kilka godzin w lodówce, które powinna spędzić ta sałatka jego smak znika a zostaje tylko lekka ostrość. Tutaj warto wspomnieć, że dżem z chili pomaga bardzo, lepszy niż płatki, aromatyczny i zarazem ostry i słodki. Link do przepisu – KLIK
Dalej był kurczak na dwa sposoby, jeden z nerkowcami drugi nazywany chińskim curry z papryką.
To co jest ważne i zdecydowanie czyni taki obiad łatwiejszym to jest, to że mięso z kurczaka przygotowujemy w taki sam sposób, smażąc partiami w woku. Dodatki i sosy są tak różne, że dania smakują zupełnie inaczej a jednocześnie pasują do siebie.
To co jest ważne i zdecydowanie czyni taki obiad łatwiejszym to jest, to że mięso z kurczaka przygotowujemy w taki sam sposób, smażąc partiami w woku. Dodatki i sosy są tak różne, że dania smakują zupełnie inaczej a jednocześnie pasują do siebie.
Kurczak z nerkowcami – przepis TUTAJ
A tutaj przepis na tak zwane chińskie curry z kurczaka:
A tutaj przepis na tak zwane chińskie curry z kurczaka:
Składniki:
- 450g filetu z piersi kurczaka,
- Białko z jednego jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 300ml oleju z orzeszków arachidowych,
- 2 papryki pokrojone na większe kawałki,
- 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku,
- 150ml bulionu z warzyw lub kurczaka,
- 1 ½ łyżki curry w proszku,
- 1 ½ łyżki sherry,
- 1 ½ łyżki sosu sojowego (jasnego).
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej zmieszana z 1 łyżką wody,
- Kolendra do posypania.
Przygotowanie
W misce wymieszać kurczaka (pokrojony w dużą kostkę), białko, sól, olej sezamowy i 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 20 minut.Rozgrzać wok, wlać olej arachidowy, jak będzie bardzo gorący smażyć partiami mięso, ważne jest to, żeby się nie gotowało tylko smażyło.
Po około 2 minutach mięso będzie białe, wtedy trzeba je wyciągnąć łyżką cedzakową na sitko.
Wytrzeć wok do sucha, rozgrzać, wlać łyżkę oleju i wrzucić paprykę i wyciśnięty czosnek.
Smażyć przez 2 minuty mieszając.
Dodać bulion, curry, cukier, sherry, sos sojowy i mąkę kukurydzianą.
Wszystko gotować przez kolejne 2 minuty.
Dodać mięso z kurczaka i bardzo starannie wymieszać i gotować przez ostatnie 2 minuty.
Podawać z siekaną kolendrą.
Zainspirowałaś mnie do działania.
OdpowiedzUsuń