TRYB JASNY/CIEMNY

Łosoś po toskańsku w kremowym, bazyliowo szpinakowym sosie





Wariacja na punkcie kuchni włoskiej. Przepis inspirowany tym zaproponowanym przez ulubioną autorkę bloga – Erren’s Kitchen. Łosoś w sosie podany z podsmażanymi gnocchi.
Danie przepyszne, takie na wiosnę, lato. Łosoś delikatny a sos super kremowy, dodatek szpinaku (świeżego) super!

Do tego szybko się przygotowuje, to obiad, który spokojnie można zjeść w normalnym tygodniu.

Składniki

  • 45ml oliwy i łyżka masła,
  • 600g łososia,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Sól,
  • Mała cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 80ml bulionu z kurczaka,
  • 500g pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół),
  • 120ml śmietanki (z kartonika),
  • 60g świeżego szpinaku,
  • 35g tartego parmezanu
  • 1 bazylia w doniczce – oskubane same listki i posiekane,
  • Sok z ½ cytryny.


Przygotowanie

Filety z łososia oprószyć solą i pieprzem (z dwóch stron), rozgrzać na patelni oliwę z masłem. Smażyć rybę po 3 minuty na stronę, zdjąć z patelni i odłożyć na bok.

Na tej samej patelni, zeszklić cebulkę, dodać pomidorki. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek, wszystko starannie wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę. 

Do sosu wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia. Zredukować o połowę. Dodać śmietankę, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.

Dodać parmezan, szpinak i bazylie, delikatnie mieszać by ser się rozpuścił. 

Przełożyć łososia do sosu, skropić cytryną i nałożyć na talerze. 

Warto delikatnie zdjąć skórę z ryby. 

Świetnie smakuje z podsmażonymi gnocchi, następnym razem jako sos do makaronu, bo też tak, będzie pysznie!

Komentarze

  1. zawsze należy wybrać taki smak który lubimy i jeden ogólny który lubią wszyscy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa