Łosoś po toskańsku w kremowym, bazyliowo szpinakowym sosie
Wariacja na punkcie kuchni włoskiej. Przepis inspirowany tym zaproponowanym przez ulubioną autorkę bloga – Erren’s Kitchen. Łosoś w sosie podany z podsmażanymi gnocchi.
Danie przepyszne, takie na wiosnę, lato. Łosoś delikatny a sos super kremowy, dodatek szpinaku (świeżego) super!
Do tego szybko się przygotowuje, to obiad, który spokojnie można zjeść w normalnym tygodniu.
Składniki
- 45ml oliwy i łyżka masła,
- 600g łososia,
- Świeżo mielony pieprz,
- Sól,
- Mała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 80ml bulionu z kurczaka,
- 500g pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół),
- 120ml śmietanki (z kartonika),
- 60g świeżego szpinaku,
- 35g tartego parmezanu
- 1 bazylia w doniczce – oskubane same listki i posiekane,
- Sok z ½ cytryny.
Przygotowanie
Filety z łososia oprószyć solą i pieprzem (z dwóch stron), rozgrzać na patelni oliwę z masłem. Smażyć rybę po 3 minuty na stronę, zdjąć z patelni i odłożyć na bok.Na tej samej patelni, zeszklić cebulkę, dodać pomidorki. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek, wszystko starannie wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę.
Do sosu wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia. Zredukować o połowę. Dodać śmietankę, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
Dodać parmezan, szpinak i bazylie, delikatnie mieszać by ser się rozpuścił.
Przełożyć łososia do sosu, skropić cytryną i nałożyć na talerze.
Warto delikatnie zdjąć skórę z ryby.
Świetnie smakuje z podsmażonymi gnocchi, następnym razem jako sos do makaronu, bo też tak, będzie pysznie!
zawsze należy wybrać taki smak który lubimy i jeden ogólny który lubią wszyscy ;)
OdpowiedzUsuń