Pomidorówka po francusku
W pięknym ogrodzie na Mokotowie, miałam wielką przyjemność gotować, smakować i cieszyć się z lata. David Gaboriaud zaproponował szybkie, proste przepisy, w których wykorzystał soki bio Fortuna. Taka zupa jest pyszna, małe zmiany w stosunku do klasycznej zupy pomidorowej czynią ją super smaczną, to wersja wegetariańska, myślę, że można się zastanowić czym ewentualnie można by zastąpić mozzarellę. Taka zupa smakuje świetnie w upały. Jeżeli postąpimy jak szef David i przygotujemy składanki wcześniej to samo gotowanie zajmie nam chwilę.
Składniki (6 małych miseczek, lub 3 duże porcje)
- 600ml soku pomidorowego Fortuna Bio,
- 2 upieczone pomidory (bez skórek, i gniazda nasiennego),
- 1 czerwona papryka upieczona (bez czarnej skórki, zamarynowana w oliwie i wędzonej papryce, pokrojona w paseczki),
- 2 kromki ciabbatty,
- Mozzarella (jedna kulka, porwana w drobne kawałki),
- Oliwa do polania gotowego dania,
- Sól, pieprz do doprawienia.
Przygotowanie
Kromki ciabbatty pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy. Odłożyć na bok.Upieczone pomidory zblendować, dodać sok pomidorowy.
Podgrzać na małym „ogniu”. Doprawić solą i pieprzem.
Następnie przelać do talerzy w których będziemy podawali zupę.
Udekorować papryką, mozzarellą, na moment przed podaniem posypać grzankami, tak żeby były chrupiące, gdy będziemy zupę podawali.
Komentarze
Prześlij komentarz