TRYB JASNY/CIEMNY

Pomidorówka po francusku




W pięknym ogrodzie na Mokotowie, miałam wielką przyjemność gotować, smakować i cieszyć się z lata. David Gaboriaud zaproponował szybkie, proste przepisy, w których wykorzystał soki bio Fortuna. Taka zupa jest pyszna, małe zmiany w stosunku do klasycznej zupy pomidorowej czynią ją super smaczną, to wersja wegetariańska, myślę, że można się zastanowić czym ewentualnie można by zastąpić mozzarellę. Taka zupa smakuje świetnie w upały. Jeżeli postąpimy jak szef David i przygotujemy składanki wcześniej to samo gotowanie zajmie nam chwilę.



Składniki (6 małych miseczek, lub 3 duże porcje)

  • 600ml soku pomidorowego Fortuna Bio,
  • 2 upieczone pomidory (bez skórek, i gniazda nasiennego),
  • 1 czerwona papryka upieczona (bez czarnej skórki, zamarynowana w oliwie i wędzonej papryce, pokrojona w paseczki),
  • 2 kromki ciabbatty,
  • Mozzarella (jedna kulka, porwana w drobne kawałki),
  • Oliwa do polania gotowego dania,
  • Sól, pieprz do doprawienia.


Przygotowanie

Kromki ciabbatty pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy. Odłożyć na bok. 

Upieczone pomidory zblendować, dodać sok pomidorowy. 

Podgrzać na małym „ogniu”. Doprawić solą i pieprzem. 

Następnie przelać do talerzy w których będziemy podawali zupę. 

Udekorować papryką, mozzarellą, na moment przed podaniem posypać grzankami, tak żeby były chrupiące, gdy będziemy zupę podawali.






Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa