Selerowe skwarki z kaszą pęczak, szparagami i prażonym kuminem
Sezon warsztatowy zaczął się i zaraz się skończy, bo wakacje…ale zdążyłam jeszcze z Kasią Błażejewską – Stuhr ugotować kilka pysznych rzeczy. Tym razem „na warsztat” poszły wegańskie „jogurty” PlantON BIO. Dla mnie z tego przepisu najsmaczniejszy był seler, bo taka forma podsmażenia było przepyszna.
Najpierw seler trzeba zamarynować w sosie sojowym, potem delikatnie smażyć aż będzie brązowy – smakuje super! Wprawdzie podobieństwa do mięsa tutaj nie wyczułam, ale ja nie z tych co jak jedzą coś wegańskiego to potrzebują mięsnych smaków.
Składniki na 3 spore porcje
- 9 zielonych szparagów,
- 2 dymki (biała część),
- ½ szklanki kaszy pęczak,
- ½ selera,
- 2 łyżki kuminu,
- Sos sojowy (do marynowania selera),
- Wędzona papryka,
- 3 łyżki vege „jogurtu” kokosowego,
- Oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotowanie
Kaszę pęczka ugotować według instrukcji na opakowaniu.Seler obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać sosem sojowym i odstawić na bok.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić (po skosie) w spore plasterki, dymkę pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć szparagi (końcówki dodać na sam koniec smażenia, tak żeby się nie pokruszyły) razem z dymką. Wymieszać z kaszą pęczak.
Na drugiej patelni uprażyć kumin, odłożyć na bok.
Usmażyć seler, bez sosu na odrobinie oliwy.
Doprawić kaszę z warzywami papryką wędzoną, solą i pieprzem. Nałożyć na talerze i posypać skwarkami, dodać łyżkę vege „jogurtu” kokosowego.
Komentarze
Prześlij komentarz