TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczniej się nie da – pieczony halibut



A gdyby coś było zdrowe, ba nawet krok dalej – dietetyczne, a do tego bardzo smaczne?

 Większość dań, które są super zdrowe i mają mało kalorii, delikatnie mówiąc, nie powala smakiem. 

A gdyby tak upiec rybę w ziołach, bez dodatku zbędnych tłuszczów? Zrobić to tak, że danie ze dietetycznego staje się pysznym? Uwaga to możliwe!

Jest kilka warunków: po pierwsze – ryba, a dokładniej halibut, musi być wysokiej jakości, najlepiej bio – czyli taka co miała okazję popływać – wolnowypływana. Po drugie – dużo, naprawdę dużo świeżego, siekanego tymianku.

Składniki (3 spore porcje)

  • 700g płata halibuta ze skórką,
  • 1 cytryna,
  • 1 cebula,
  • ½ pęczka/doniczki świeżego tymianku,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie

Rybę pokroić na porcje – kawałki. Cebulę obrać i pokroić na plastry. 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. 

Rybę będziemy piec w folii aluminiowej. 
Ułożyć najpierw cebulę (dodatkowym niby rusztem będą plastry cebuli), rybę posypać siekanym tymiankiem, doprawić, ułożyć plasterki cytryny. 

Delikatnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 40 minut. 

Czas pieczenia zależy od tego jak grube będą kawałki ryby. 

Podawać z ziemniakami z wody albo ryżem, żeby zachować dietetyczność dania!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa