TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak w śmietanowym sosie z wieloma dodatkami




Niby znane połączenia, ale w tej kombinacji smakują super smacznie. To przepis z Warsztatów prowadzony przez Jaśka Kuronia, gdzie gotowaliśmy używając produktów firmy Jamar BIO.


Składniki (4 duże porcje)

  • 2 piersi z BIO kurczaka (przekrojone wzdłuż, tak by były cienkie),
  • Sól, papryka i pieprz do posypania mięsa,
  • 2 łyżki oleju do smażenia (w domu bym pewno użyła oliwy),
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku – posiekane,
  • Suszone na słońcu pomidory (w oliwie) pokrojone w paseczki (3-4 sztuki),
  • 200ml śmietany 30% (z kubeczka),
  • 250ml bulionu,
  • 2 łyżki passaty Jamar BIO,
  • 4 łyżki ciecierzycy Jamar BIO,
  • 4 garście szpinaku,
  • 60g startego parmezanu,
  • Makaron ugotowany (po 60 do 80g na porcje).




Przygotowanie

Mięso z kurczaka doprawić, usmażyć na oleju, odłożyć na bok (na ręcznik papierowy), na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać starty albo posiekany czosnek. 

Dodać śmietanę i ciepły bulion, starannie wymieszać. Dodać passatę. Po chwili dodać liście szpinaku, włożyć mięso i pod przykryciem duś 15 do 20 minut.  Na sam koniec gotowania sosu dodać ciecierzycę. 

Sos powinien być zredukowany o 1/3. Gdy będzie wystarczajaco gęsty wyciągnąć kurczaka. 

Wymieszać sos z makaronem i ułożyć kurczaka pokrojonego w grube plastry na makaronie. 

Na sam koniec posypać parmezanem.

EDIT - tutaj wersja domowa, z innym makaronem, a kurczak pokrojony i wymieszany z makaronem:



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa