Kurczak w śmietanowym sosie z wieloma dodatkami
Niby znane połączenia, ale w tej kombinacji smakują super smacznie. To przepis z Warsztatów prowadzony przez Jaśka Kuronia, gdzie gotowaliśmy używając produktów firmy Jamar BIO.
Składniki (4 duże porcje)
- 2 piersi z BIO kurczaka (przekrojone wzdłuż, tak by były cienkie),
- Sól, papryka i pieprz do posypania mięsa,
- 2 łyżki oleju do smażenia (w domu bym pewno użyła oliwy),
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
- 3 ząbki czosnku – posiekane,
- Suszone na słońcu pomidory (w oliwie) pokrojone w paseczki (3-4 sztuki),
- 200ml śmietany 30% (z kubeczka),
- 250ml bulionu,
- 2 łyżki passaty Jamar BIO,
- 4 łyżki ciecierzycy Jamar BIO,
- 4 garście szpinaku,
- 60g startego parmezanu,
- Makaron ugotowany (po 60 do 80g na porcje).
Przygotowanie
Mięso z kurczaka doprawić, usmażyć na oleju, odłożyć na bok (na ręcznik papierowy), na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać starty albo posiekany czosnek.Dodać śmietanę i ciepły bulion, starannie wymieszać. Dodać passatę. Po chwili dodać liście szpinaku, włożyć mięso i pod przykryciem duś 15 do 20 minut. Na sam koniec gotowania sosu dodać ciecierzycę.
Sos powinien być zredukowany o 1/3. Gdy będzie wystarczajaco gęsty wyciągnąć kurczaka.
Wymieszać sos z makaronem i ułożyć kurczaka pokrojonego w grube plastry na makaronie.
Na sam koniec posypać parmezanem.
EDIT - tutaj wersja domowa, z innym makaronem, a kurczak pokrojony i wymieszany z makaronem:
Komentarze
Prześlij komentarz