TRYB JASNY/CIEMNY

“Paella” con carne (mucha carne)



Cudzysłów w nazwie paella zamierzony, bo pomimo karmelizowanego ryżu nie jest to przepis do końca hiszpański, bo korzystamy z pomysłu Jamie’go Oliviera przynajmniej na początku mieszamy składniki do tego na koniec dopiekamy danie w piekarniku….

I tym razem rosół gotowany na kościach z pieczonego kurczaka.

Jest to super mięsne danie, dwie hiszpańskie kiełbasy, sporo boczku. 

Żółty kolor ryżu uzyskany dzięki dodaniu szafranu.

Opcja spokojniejsza, lżejsza i ze śladową ilością mięsa TUTAJ

Składniki

  • 500g ryżu bomba (tym razem w wersji Reserva)
  • 150g boczku (bio, wędzony),
  • 1.2L rosołu z pieczonego kurczaka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200g zielonej fasolki (u nas była mrożona),
  • 1 czerwona papryki,
  • 250g surowej kiełbasy hiszpańskiej – chistorra,
  • 250g hiszpańskiej chorizo,
  • 2 białe cebule,
  • Kilkanaście niteczek szafranu,
  • 4 ząbki czosnku (starte na mandolinie),
  • pęczek posiekanej pietruszki,
  • 2 cytryny, sparzone, umyte i pokrojone w ćwiartki.

Przygotowanie

Usmażyć boczek i chorizo, zdjąć z patelni. Podsmażyć chistorrę pokrojoną w dłuższe kawałki i ponacinaną tak jak kiełbaski na grilla. 

Zostawić odrobinę tłuszczu, resztę odlać i odłożyć mięso na bok. 

Na pozostałej odrobinie tłuszczu podsmażyć pokrojone w kostkę papryki, cebulę, fasolkę, i czosnek. Doprawić solą. 

Przełożyć mięso z powrotem do patelni. 

Następnie dodać ryż, obtoczyć ziarenka w warzywach, przesmażyć 2-3 minuty. Dodać siekaną pietruszkę.
Dodać gorący rosół, w którym wcześniej zamoczyliśmy szafran. 

Smażyć przez 20 minut, pierwsze 10 mieszając, drugie już nie. 

Ułożyć ćwiartki cytryny. 

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i przez 5 minut dopiec danie ryżowe.

Nakładając na talerze zwrócić uwagę, żeby każda porcja zawierała gorącą cytrynę.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa