TRYB JASNY/CIEMNY

Szaszłyki z kurczaka – smaczna wersja bez tłuszczu




Z cyklu – dietetycznie i smacznie: szaszłyki z kurczaka, a dokładnie z filetu z piersi. 

Przepis z tych super prostych i bardzo dobrych, jest tylko jedno ale – potrzebna noc na marynowanie mięsa w jogurcie z przyprawami.

Jeżeli jesteś na diecie wysokobiałkowej i unikasz tłuszczu, to ten przepis jest idealny. 

Bez oliwy, na bazie chudego jogurtu, do tego pieczony, a nie grillowany.

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka, najlepiej bio, albo wolno wybiegany,
  • Czerwona cebula,
  • Jogurt 0% tłuszczu,
  • Przyprawy – np. tandoori masala lub curry, opcjonalnie wyciśnięty przez praskę czosnek, lub utarty na tarce o bardzo drobnych oczkach,
  • Sól.
  • Sos do podania oddzielnie: jogurt, mięta i sól.

Przygotowanie

W przeddzień obiadu albo kolacji, mięso z kurczaka pokroić w sporą kostkę. W misce wymieszać jogurt z przyprawami. Obtoczyć mięso z kurczaka, zapakować albo do woreczka strunowego albo pudełka i zostawić w lodówce na całą noc.

Mięso nabić na patyczki szaszłykowe, przekładając je kawałkami cebuli.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ułożyć szaszłyki na ruszcie i obficie posolić. 

Piec przez 20 minut, kilka razy obrócić szaszłyki. Żeby nie wybrudzić piekarnika ułożyć ruszt w naczyniu i wyłożyć folią aluminiową.

Podawać z jogurtowym sosem ze świeżą miętą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa