Szaszłyki z kurczaka – smaczna wersja bez tłuszczu
Z cyklu – dietetycznie i smacznie: szaszłyki z kurczaka, a dokładnie z filetu z piersi.
Przepis z tych super prostych i bardzo dobrych, jest tylko jedno ale – potrzebna noc na marynowanie mięsa w jogurcie z przyprawami.
Jeżeli jesteś na diecie wysokobiałkowej i unikasz tłuszczu, to ten przepis jest idealny.
Bez oliwy, na bazie chudego jogurtu, do tego pieczony, a nie grillowany.
Składniki
- Filet z piersi kurczaka, najlepiej bio, albo wolno wybiegany,
- Czerwona cebula,
- Jogurt 0% tłuszczu,
- Przyprawy – np. tandoori masala lub curry, opcjonalnie wyciśnięty przez praskę czosnek, lub utarty na tarce o bardzo drobnych oczkach,
- Sól.
- Sos do podania oddzielnie: jogurt, mięta i sól.
Przygotowanie
W przeddzień obiadu albo kolacji, mięso z kurczaka pokroić w sporą kostkę. W misce wymieszać jogurt z przyprawami. Obtoczyć mięso z kurczaka, zapakować albo do woreczka strunowego albo pudełka i zostawić w lodówce na całą noc.Mięso nabić na patyczki szaszłykowe, przekładając je kawałkami cebuli.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ułożyć szaszłyki na ruszcie i obficie posolić.
Piec przez 20 minut, kilka razy obrócić szaszłyki. Żeby nie wybrudzić piekarnika ułożyć ruszt w naczyniu i wyłożyć folią aluminiową.
Podawać z jogurtowym sosem ze świeżą miętą.
Warto wypróbować ten przepis. Obłędny.
OdpowiedzUsuń