TRYB JASNY/CIEMNY

Maślankowy chłodnik z pieczonym czosnkiem i wędzonym pstrągiem





Tomek Jakubiak jest super nauczycielem, z humorem naprowadza na właściwe, kulinarne ścieżki. W czasie warsztatów, na zaproszenie PZH Spółdzielni Mleczarskich Lacpol nauczyłam się przygotowywać super smaczny chłodnik. Tak naprawdę to bardziej danie, niż zupa z racji wielu dodatków. Nawet jak z racji braków lodówkowych pominiemy kilka, to dalej będzie pysznie.

Ten chłodnik jest dość pracochłonny z racji dodatków, gdy chcemy żeby był mocno zielony to dodajmy umyte ale nieobrane ogórki. Mój kulinarny team obrał wszystko starannie więc jakoś bardzo zielono nie było, za to przepysznie i owszem!




Składniki na 2 porcje

  • 0.5l maślanki Lacpol BIO,
  • Opcjonalnie ½ główki pieczonego czosnku,
  • Oliwa,
  • Sól morska,
  • 4 ogórki gruntowe
  • Filet z pstrąga marynowany w: świeżym pieprzu, 2 łyżkach octu winnego (czerwonego), łyżeczce czarnego uprażonego sezamu, skórka z jednej limonki i sok,
  • 2 ugotowane ziemniaki, pokrojone w talarki  lub grubą kostkę, usmażone,
  • Garść ugotowanego i obranego bobu.

Przygotowanie

Maślankę zmiksuj z obranymi ogórkami (lepiej bez pestek), dopraw solą, opcjonalnie dodaj pieczony czosnek. 

Ziemniaki, bób – ostudź.

Na talerzu ułóż bób, ziemniaki, pstrąga (warto delikatnie po marynowaniu rozdrobnić go widelcem), zalej maślankowym miksem, udekoruj koperkiem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa