Maślankowy chłodnik z pieczonym czosnkiem i wędzonym pstrągiem
Tomek Jakubiak jest super nauczycielem, z humorem naprowadza na właściwe, kulinarne ścieżki. W czasie warsztatów, na zaproszenie PZH Spółdzielni Mleczarskich Lacpol nauczyłam się przygotowywać super smaczny chłodnik. Tak naprawdę to bardziej danie, niż zupa z racji wielu dodatków. Nawet jak z racji braków lodówkowych pominiemy kilka, to dalej będzie pysznie.
Ten chłodnik jest dość pracochłonny z racji dodatków, gdy chcemy żeby był mocno zielony to dodajmy umyte ale nieobrane ogórki. Mój kulinarny team obrał wszystko starannie więc jakoś bardzo zielono nie było, za to przepysznie i owszem!
Składniki na 2 porcje
- 0.5l maślanki Lacpol BIO,
- Opcjonalnie ½ główki pieczonego czosnku,
- Oliwa,
- Sól morska,
- 4 ogórki gruntowe
- Filet z pstrąga marynowany w: świeżym pieprzu, 2 łyżkach octu winnego (czerwonego), łyżeczce czarnego uprażonego sezamu, skórka z jednej limonki i sok,
- 2 ugotowane ziemniaki, pokrojone w talarki lub grubą kostkę, usmażone,
- Garść ugotowanego i obranego bobu.
Przygotowanie
Maślankę zmiksuj z obranymi ogórkami (lepiej bez pestek), dopraw solą, opcjonalnie dodaj pieczony czosnek.Ziemniaki, bób – ostudź.
Na talerzu ułóż bób, ziemniaki, pstrąga (warto delikatnie po marynowaniu rozdrobnić go widelcem), zalej maślankowym miksem, udekoruj koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz