Fettuccine z boczkiem i szafranem
Ta sama gazetka, te same zasady to w poprzednim przepisie z kaparami (KLIK). Tym razem cięższy makaron, dający dużo energii do treningu.
Jednak uwaga – jakość szafranu ma znaczenie! Czyli tak jak radził Jamie Olivier – kupuj najlepszy na jaki cię stać. Ta zasada sprawdza się w kuchni!
Składniki (4 porcje)
- 350 g makaronu fettucine
- 100g boczku (w przepisie bazowym jest speck)
- 1 cebula,
- ½ pęczka pietruszki,
- 200ml śmietanki (ta w kartoniku 30%),
- Duża szczypta szafranu,
- 50g parmezanu tartego,
- 20g masła.
Przygotowanie
Pokroić boczek w kostkę, cebulę również.Wstawić wodę do gotowania makaronu.
Na patelni podsmażyć boczek i cebulę na maśle. Odlać tłuszcz - jeżeli boczek jest bardzo tłusty. Dodać śmietankę. Gotować na małym ogniu. Odlać trochę wody z makaronu, wymieszać z szafranem i wlać do sosu (około 2 łyżek). Doprawić solą i pieprzem.
Jak zawsze zostawić sobie odrobinę wody z gotowania makaronu.
Wymieszać makaron z sosem, dodać parmezan, można udekorować pietruszką.
Nie trzeba już dodatkowego parmezanu, ale dla chętnych i głodnych jak najbardziej.
Podawać z sałatką z młodych liści sałat.
Komentarze
Prześlij komentarz