TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti limone e capperi





 
Najprościej znaczy się najsmaczniej. 

Tak jest zdecydowanie jeżeli chodzi o przepisy na makaron, znajoma Włoszka twierdzi, że gdy sos trzeba przygotowywać dłużej niż gotuje się makaron to to nie jest prawdziwy włoski przepis…
 
Ten przepis, po pierwsze jest z włoskiej gazetki o wdzięczny tytule: „Pasta amore & fantasia” po drugie, rzeczywiście sos przygotowuje się w czasie gotowania makaronu…

Składniki (4 porcje)

  • 350g makaronu spaghetti,
  • 30g oliwy,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka kaparów,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Parmezan świeżo tarty.
 

Przygotowanie

 
Zacząć gotować osoloną wodę na makaron. Na oliwie przez około 6 minut podsmażyć kapary, dodać sok z cytryny i startą skórkę, wszystko starannie wymieszać.
 
Makaron odcedzić, jak zawsze zostawić sobie trochę wody z gotowania. Wymieszać makaron z sosem, jeżeli potrzeba dodać łyżkę wody z gotowania, podawać z parmezanem.
 
Idealne danie na upały, do tego sałatka i kieliszek białego wina….

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa