Spaghetti limone e capperi
Tak jest zdecydowanie jeżeli chodzi o przepisy na makaron, znajoma Włoszka twierdzi, że gdy sos trzeba przygotowywać dłużej niż gotuje się makaron to to nie jest prawdziwy włoski przepis…
Ten przepis, po pierwsze jest z włoskiej gazetki o wdzięczny tytule: „Pasta amore & fantasia” po drugie, rzeczywiście sos przygotowuje się w czasie gotowania makaronu…
Ten przepis, po pierwsze jest z włoskiej gazetki o wdzięczny tytule: „Pasta amore & fantasia” po drugie, rzeczywiście sos przygotowuje się w czasie gotowania makaronu…
Składniki (4 porcje)
- 350g makaronu spaghetti,
- 30g oliwy,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka kaparów,
- Sól,
- Pieprz,
- Parmezan świeżo tarty.
Przygotowanie
Zacząć gotować osoloną wodę na makaron. Na oliwie przez około 6 minut podsmażyć kapary, dodać sok z cytryny i startą skórkę, wszystko starannie wymieszać.
Makaron odcedzić, jak zawsze zostawić sobie trochę wody z gotowania. Wymieszać makaron z sosem, jeżeli potrzeba dodać łyżkę wody z gotowania, podawać z parmezanem.
Idealne danie na upały, do tego sałatka i kieliszek białego wina….
Komentarze
Prześlij komentarz