Kebeb z grilla – przepis z warsztatów
Fajny przepis, trochę jest zamieszania z dodatkami, ale na szczęście wszystko można sobie wcześniej przygotować.
Warsztaty z gotowania mają to do siebie, że przygotowujemy wielkie porcje, to znaczy dla bardzo dużej ilości osób. Przypomina to gotowanie w restauracji, jest prawdziwa wydawka….
Dlatego tutaj przepis aż na 20 porcji! Autorem jest Szymon Czerwiński, a na warsztaty gotowania a bardziej grillowania zaprosił mnie Sokołów.
Dlatego tutaj przepis aż na 20 porcji! Autorem jest Szymon Czerwiński, a na warsztaty gotowania a bardziej grillowania zaprosił mnie Sokołów.
Na zdjęciu jest jeszcze odrobina guacamole, bo akurat zostało z innego gotowania, ale generalnie przepis na ten kabab jest prosty, a sosy do tego stopnia dobre, że ci nie jedzący mięsa też nacieszą się taką kanapką! Jedyne przy czym bym została i nie zmieniała to przepis na coleslaw – ta wersja o której pisałam TUTAJ – która jest gotowa w ciągu 15 minut, ale wymaga sporej (bardzo) ilości soli i cukru i płukania warzyw….
Mięso
Składniki na 20 porcji
- 4 kg karkówki
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki papryki mielonej ostrej
- 4 łyżki kmin rzymski w ziarnach
- 2 łyżki gorczycy w ziarnach
- 7 łyżek papryki słodkiej wędzonej
- 6 łyżek oregano
- 6 łyżek tymianku
- 5 łyżeczek curry
- 1 kg boczek w plastrach
- 1 łyżka pieprz w ziarnach kolorowy
- 2 szklanki oliwy
- 20 chlebków pita
- 4 pęczki szparagów
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w 2 cm plastry i każdy z nich delikatnie rozbijamy. Do moździerza przekładamy: czosnek, kmin, gorczycę, pieprz w ziarnach i rozgniatamy na jednolitą przyprawę. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki marynary mięsa. Łączymy ze sobą.
Każdy kawałek mięsa zanurzamy w marynacie i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania.
Każdy kawałek mięsa zanurzamy w marynacie i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania.
Dodatki
Domowy Colesław składniki na 20 porcji
- 2 główki kapusty
- 1 główka kapusty czerwonej
- 4 marchewki starte
- 3 małe cebule lub 2 szalotki
- 10 łyżek majonezu
- 2 cytryny sok i skórka
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie
Usuń wierzchnie liście kapust, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce - dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników. Połącz pozostałe produkty i zostaw w lodówce do przegryzienia na około 2h. Jeżeli chcesz uzyskać głębię smaku dodaj Tabasco.
Dip paprykowy składniki na 20 porcji
- 1,5 kg jogurtu greckiego
- 2 pęczki świeżej mięty
- 10 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 30 czerwonych papryk
- sól i pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanym ruszcie ułóż paprykę i grilluj aż będzie lekko zwęglona. W tym czasie siekamy miętę i dodajemy do czosnku. Zgrillowane papryki obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy bardzo drobno i dodajemy do pozostałych składników razem z jogurtem greckim. Doprawiamy przyprawami. Zostawiamy do przegryzienia. Mięso zamarynowane wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozwalamy złapać temperatury pokojowej. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Mięso powinno się mocno zarumienić. Szparagi doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i smażymy.
Polskie tzatzyki (20 porcji)
- 300 g ogórków gruntowych
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 5 listków mięty świeżej
- sok z 1/2 cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Dodaj ogórki i dokładnie wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.
Przed podaniem koniecznie schłodź w lodówce.
Złożenie kanapki
Boczek w plastrach grillujemy na chipsy. Następnie nim będziemy posypywać naszego kebaba z wierzchu.
Grillujemy Pitę, skrapiając ją zimną wodą z obu storn. Zyska świeżości. Mięso ścinamy na plastry. Następnie do gorącej pity dodajemy sosy, surówkę, szparagi grillowane i serwujemy. Można posypać pestkami granatu...
Za zaproszenie na warsztaty dziękuję Sokołów, za organizacje spotkania Quality Public Relation.
Komentarze
Prześlij komentarz