TRYB JASNY/CIEMNY

Danie z ryżem w hiszpańskim stylu – ZERO WASTE



W ostatnim poście napisałam, żeby nie wyrzucać kości i korpusu z pieczonego kurczaka. Teraz wyjaśni się po co.

Zjedliśmy Sunday Roast i został korpus z kurczaka, trochę mięsa – na tym właśnie ugotowaliśmy rosół.

W lodówce była jeszcze marchewka, cebula, do tego przyprawy: ziele angielskie, pieprze w ziarnach, liść laurowych, sól. Kilka godzin spokojnego gotowania, potem odcedzenie i obranie kości z mięsa. Uzbierało się tego trochę. Właśnie ten wywar posłużył za bazę do gotowania ryżu.

Nie nazywam tego paellą, bo nią nie było, a danie ryżowe to dobre określenie. Bazowaliśmy na przepisie Jamiego Oliviera. To TA paella, która wzbudziła dużą dyskusję na ile ważna jest tradycja, na ile można używać nazw dań regionalnych….

Składniki

  • 500g ryżu bomba albo arborio,
  • 150g boczku (bio, wędzony),
  • 1L rosołu z pieczonego kurczaka,
  • 200ml wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200g zielonej fasolki (u nas była mrożona),
  • 2 kolorowe papryki,
  • 2 białe cebule,
  • Kilkanaście niteczek szafranu,
  • 4 ząbki czosnku (starte na mandolinie),
  • Mięso z kurczaka,
  • pęczek posiekanej pietruszki,
  • 2 cytryny, sparzone, umyte i pokrojone w ćwiartki.

Przygotowanie

Usmażyć boczek, zdjąć z patelni. 

Na wytopionym tłuszczy podsmażyć pokrojone w kostkę papryki, cebulę, fasolkę, i czosnek. Doprawić solą. 

Przełożyć boczek z powrotem do patelni. 

Następnie dodać ryż, obtoczyć ziarenka w warzywach, przesmażyć 2-3 minuty. Dodać siekaną pietruszkę.

Dodać gorący rosół, w którym wcześniej zamoczyliśmy szafran. Dolać wino. 

Smażyć przez 20 minut, pierwsze 10 mieszając, drugie już nie. 

Ułożyć ćwiartki cytryny. 

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i przez 5 minut dopiec danie ryżowe.

Nakładając na talerze zwrócić uwagę, żeby każda porcja zawierała gorącą cytrynę.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa