Cottage Pie – zapiekanka bardzo brytyjska
Są dwie wersja, jedna wzorowana na propozycji May’a (tak cały czas fascynacja książką „Oh Cook! – trwa), druga wersja z ekstra kaloriami, która smakuje lepiej od tej mniej kalorycznej, ale obydwie są przepyszne. Jak nie znacie tej drugiej to pozostaniecie zachwyceni tą pierwszą wersją.
Myślę, że brytyjskość tego dania, w moim rozumieniu, wynika z dodatku groszku zielonego i sosu Worcestershire!
Zaletą tej zapiekanki jest to, że można ją przygotować w dwóch porcjach, a po modyfikacjach (dodaniu sera, gałki muszkatołowej i mleka) smakuje ona inaczej. Dwa obiady lub kolacje za jednym zamachem!
Uwaga – baza mięsna wymaga dłuższego gotowania, samo pieczenie jest stosunkowo szybkie – 25-30 minut – aż ziemniaki na górze się zrumienią.
Składniki (2 spore zapiekanki)
Opcja prawie dietetyczna
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 3 marchewki pokrojone w półplasterki,
- 1 chilli,
- 800g mielonej wołowiny (może być tłusta),
- 500ml bulionu wołowego,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki sosu Worcestershire,
- 4 garście mrożonego groszku,
- 1kg ziemniaków (ugotowane i ugniecione),
- ½ kostki masła
*Opcjonalnie mąka z masłem do zagęszczenia.
Opcja mniej dietetyczna
- Połowa tego co w opcji prawie dietetycznej,
- 0.5kg ziemniaków,
- 200g sera cheddar,
- 50g masła,
- świeżo tarta gałka muszkatołowa.
Przygotowanie
Zacząć od zrobienia mięsnej bazy. Na oliwie podsmażyć cebulę i marchewkę, przez kilka minut, dodać chili i smażyć przez kolejne kilka minut.Dodać mieloną wołowinę, dobrze wymieszać, wlać gorący rosół, dodać koncentrat i groszek. Zmniejszyć „ogień” gdy sos będzie się gotował.
Dodać sos Worcerstershire, doprawić solą. Zagęścić mąką z masłem – jeżeli sos jest zbyt rzadki. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, tak by odparować bulion z sosu.
Ugotować ziemniaki, zrobić puree z masłem. Lub w wersji mniej dietetycznej dodać cheddar, gałkę i jeszcze trochę masła.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć warstwę sosu mięsnego, potem delikatnie nałożyć ziemniaki (w opcji mniej dietetycznej zmieszane z tartym serem i przyprawami).
Piec do czasu aż ziemniaki będą zrumienione.
Podawać ze szparagami, lekką sałatą.
Komentarze
Prześlij komentarz