Cottage Pie – zapiekanka bardzo brytyjska



Są dwie wersja, jedna wzorowana na propozycji May’a (tak cały czas fascynacja książką „Oh Cook! – trwa), druga wersja z ekstra kaloriami, która smakuje lepiej od tej mniej kalorycznej, ale obydwie są przepyszne. Jak nie znacie tej drugiej to pozostaniecie zachwyceni tą pierwszą wersją.

Myślę, że brytyjskość tego dania, w moim rozumieniu, wynika z dodatku groszku zielonego i sosu Worcestershire!

Zaletą tej zapiekanki jest to, że można ją przygotować w dwóch porcjach, a po modyfikacjach (dodaniu sera, gałki muszkatołowej i mleka) smakuje ona inaczej. Dwa obiady lub kolacje za jednym zamachem!

Uwaga – baza mięsna wymaga dłuższego gotowania, samo pieczenie jest stosunkowo szybkie – 25-30 minut – aż ziemniaki na górze się zrumienią.



Składniki (2 spore zapiekanki)

Opcja prawie dietetyczna

  • 2 cebule pokrojone w kostkę, 
  • 3 marchewki pokrojone w półplasterki,
  • 1 chilli,
  • 800g mielonej wołowiny (może być tłusta),
  • 500ml bulionu wołowego,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki sosu Worcestershire,
  • 4 garście mrożonego groszku,
  • 1kg ziemniaków (ugotowane i ugniecione),
  • ½ kostki masła

*Opcjonalnie mąka z masłem do zagęszczenia.

Opcja mniej dietetyczna

  • Połowa tego co w opcji prawie dietetycznej,
  • 0.5kg ziemniaków,
  • 200g sera cheddar,
  • 50g masła,
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa.

Przygotowanie

Zacząć od zrobienia mięsnej bazy. Na oliwie podsmażyć cebulę i marchewkę, przez kilka minut, dodać chili i smażyć przez kolejne kilka minut. 

Dodać mieloną wołowinę, dobrze wymieszać, wlać gorący rosół, dodać koncentrat i groszek. Zmniejszyć „ogień” gdy sos będzie się gotował. 

Dodać sos Worcerstershire, doprawić solą. Zagęścić mąką z masłem – jeżeli sos jest zbyt rzadki. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, tak by odparować bulion z sosu. 

Ugotować ziemniaki, zrobić puree z masłem. Lub w wersji mniej dietetycznej dodać cheddar, gałkę i jeszcze trochę masła.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć warstwę sosu mięsnego, potem delikatnie nałożyć ziemniaki (w opcji mniej dietetycznej zmieszane z tartym serem i przyprawami). 

Piec do czasu aż ziemniaki będą zrumienione.

Podawać ze szparagami, lekką sałatą.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © On Egin Eta Topa