Steki jak z restauracji



Jeżeli brakuje ci dobrych, kulinarnych programów, to show Jamesa Maya jest idealne. Proste przepisy, dużo dobrego humoru, no i poznacie Niki. Nie powiem chciałabym mieć i spiżarnie i taką pomoc jaką może zaoferować Niki. 

Przepisy na tyle się nam spodobały, że już leży na stole nowa książka Maya, nie o autach dla odmiany! 

Dlaczego polecam to show kulinarne?

  • Po pierwsze, ma zaledwie kilka odcinków – to nie jest jakiś tasiemiec.
  • Po drugie, bardzo lubię poczucie humoru Maya.
  • Po trzecie, przepisy są super, od razu chce się takie rzeczy gotować.
  • Po czwarte, na pewno kroję lepiej niż May, nie mam tylu gadżetów kulinarnych, ale też uwielbiam wino do jedzenia.
  • Po piąte, od razu można kupić książkę i cieszyć się jeszcze większą ilością przepisów – recenzja wkrótce.


Jeżeli uwielbiacie krwiste mięso, chcecie choć przez chwilę poczuć się jak w restauracji to posłuchajcie tych kilku podpowiedzi:

Mięso – wołowina, sezonowany bio antrykot – kruche, jakościowe mięso, które nic źle nie pachnie.

Sposób podania – koniecznie na desce, to robi różnicę, do tego liść sałaty.

Dodatki – fasolka, ziemniaki, sos.

Teraz samo smażenie. Mięso powinno mieć temperaturę pomieszczenia, więc trzeba je dużo wcześniej wyciągnąć z lodówki, rozłożyć na papierowym ręczniku i poczekać. Są dwie szkoły smażenia steków w domu – na patelni posmarowanej olejem lub smarując olejem mięso. 




Myślę, że najlepiej spotkać się pośrodku, to znaczy małą ilość oleju rozgrzać na stalowej patelni, a mięso nasmarować pędzelkiem. 

Podobnie jest, ze szkołami dotyczącymi doprawiania mięsa, tutaj trochę soli i pieprzu przed posmarowaniem odrobiną oliwy.


Jeżeli lubicie krwiste, ale już ciepłe steki to wystarczy smażyć 4 minut – w sumie, co minutę zmieniając stronę smażenia.


Show nazywa się: James May Oh Cook! My oglądaliśmy na Prime.

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie, jednak ja powoli odchodzę od mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też staramy się jeść mniej, jednak dom mam pełen mięsożerców!

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa