TRYB JASNY/CIEMNY

Zielone szparagi – czas start!



Spieszcie się gotować szparagi, tak szybko znikają! 


Czas start, teraz już można kupić świeże szparagi, które smakują szparagami! 

Czym się kierować przy zakupie? 

Wiadomo, najlepiej by były z bliskiego nam  gospodarstwa ogrodniczego. 

Do tego jeszcze ekologiczną uprawą. 

W praktyce, stawiałabym na ładne szparagi. Przez ładne rozumiem, tak jak na tych zdjęciach czyli cieniutkie, bez przebarwień.




Jak gotować?

Te na zdjęciu gotowane są 4 minuty w wodzie, która była osolona, posłodzona i miała łyżkę masła. 

Należy pamiętać, by odciąć, albo odłamać twardszą łodygę szparaga. Swoistym testem jest, to, że łodyga łamie się tam, gdzie kończy się zgrubienie, zdrewnienie szparaga. 

Zielonych szparagów nie trzeba obierać! 

Szparagi delikatnie włożyć do wrzątku, po 4 minutach, równie delikatnie wyciągnąć z gotującej się wody. 

Odłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się wody, przełożyć na półmisek.

Wypatrujcie szparagów, cieszcie się z wiosny!


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa