Danie z ryżem w hiszpańskim stylu – ZERO WASTE
W ostatnim poście napisałam, żeby nie wyrzucać kości i korpusu z pieczonego kurczaka. Teraz wyjaśni się po co.
Zjedliśmy Sunday Roast i został korpus z kurczaka, trochę mięsa – na tym właśnie ugotowaliśmy rosół.
W lodówce była jeszcze marchewka, cebula, do tego przyprawy: ziele angielskie, pieprze w ziarnach, liść laurowych, sól. Kilka godzin spokojnego gotowania, potem odcedzenie i obranie kości z mięsa. Uzbierało się tego trochę. Właśnie ten wywar posłużył za bazę do gotowania ryżu.
Nie nazywam tego paellą, bo nią nie było, a danie ryżowe to dobre określenie. Bazowaliśmy na przepisie Jamiego Oliviera. To TA paella, która wzbudziła dużą dyskusję na ile ważna jest tradycja, na ile można używać nazw dań regionalnych….
Składniki
- 500g ryżu bomba albo arborio,
- 150g boczku (bio, wędzony),
- 1L rosołu z pieczonego kurczaka,
- 200ml wytrawnego białego wina,
- 2 łyżeczki soli,
- 200g zielonej fasolki (u nas była mrożona),
- 2 kolorowe papryki,
- 2 białe cebule,
- Kilkanaście niteczek szafranu,
- 4 ząbki czosnku (starte na mandolinie),
- Mięso z kurczaka,
- pęczek posiekanej pietruszki,
- 2 cytryny, sparzone, umyte i pokrojone w ćwiartki.
Przygotowanie
Usmażyć boczek, zdjąć z patelni.Na wytopionym tłuszczy podsmażyć pokrojone w kostkę papryki, cebulę, fasolkę, i czosnek. Doprawić solą.
Przełożyć boczek z powrotem do patelni.
Następnie dodać ryż, obtoczyć ziarenka w warzywach, przesmażyć 2-3 minuty. Dodać siekaną pietruszkę.
Dodać gorący rosół, w którym wcześniej zamoczyliśmy szafran. Dolać wino.
Smażyć przez 20 minut, pierwsze 10 mieszając, drugie już nie.
Ułożyć ćwiartki cytryny.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i przez 5 minut dopiec danie ryżowe.
Nakładając na talerze zwrócić uwagę, żeby każda porcja zawierała gorącą cytrynę.
Komentarze
Prześlij komentarz