TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy hamburger – zdrowszy i pyszny!




Domowy hamburger – zdrowszy i pyszny!

W wersji domowej nie są już takie szybkie. U mniej najmniej zdrowa była bułka co do reszty nie mam uwag. Ekologiczna sałata, pomidor i cebula. Dobra mielona wołowina, pyszny boczek. A jeszcze ser mógłby być lepszy ale w lodówce nie było innego. Do tego świetnie sprawdziła się nowa patelnia grillowa. Kotlety z wołowiny były przepyszne!

Czy to jest biegowe jedzenie? Cóż raczej nie, ale przecież czasem można sobie zrobić przerwę od makaronów, i innych biegowych przystawek!



Składniki (na 6 hamburgerów):

·      6 bułek hamburgerowych (to najmniej zdrowy element, warto kupić je w dobrej piekarni by uniknąć „sztucznych” bułek o bardzo długim terminie przydatności do spożycia),
·      jedna biała cebula pokrojona w krążki,
·    dwa pomidory pokrojone w krążki (należy je kroić w poprzek tak by nie tylko ładnie wyglądały alby przede wszystkim by nie wypadł z nich „środek”),
·      trzy ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki,
·      3 garście mieszanki sałat,
·      6 plastrów boczku wędzonego,
·      6 plastrów sera (np. tost – topione pakowane pojedynczo)
·      600g zmielonej wołowiny – może być np. ligawa,
·      pieprz, sól,
·      ketchup, majonez.

Przygotowanie:

Wołowinę zmieszać z pieprzem i solą. Podzielić na 6 równych kulek. Uformować okrągłe kotlety. Smażyć na patelni grillowej. Na małej patelni usmażyć plastry boczku. W zależności od tego jakie hamburgery lubimy. Ja nie lubię krwistych. Rozgrzać piekarnik. Przekroić bułki. Na jednej stronie (dole) ułożyć ser. Zapiekać przez kilka minut, do czasu aż kotlety będą gotowe. Układać warstwami pamiętając o wszystkich dodatkach.
Taki hamburger jest pyszny! Do tego wiemy co zjadamy!!! A nie zjadamy zbyt dużo!
Jeżeli chodzi o kaloryczność – cóż wesoło nie jest ale z pewnością dostarczamy naszemu organizmowi trochę białka.

Komentarze

  1. wieki nie jadłam hamburgera... ale na takiego domowego to bym się skusiła, oj bardzo chętnie

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też dawnooo temu jadłam
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa