TRYB JASNY/CIEMNY

Pyszny szpinak i makaron




Pyszny szpinak i makaron

Uwielbiam szpinak! Jest tylko jedno „ale” to musi być dobry szpinak. Dobry czyli jaki? Albo świeży albo mrożony ale taki w liściach.  No ale po kolei. Święta nie Święta trzeba mieć siłę by biegać!

Wczoraj z Panią Ewą Podolską w audycji w TOK FM zdążyłam tylko troszeczkę opowiedzieć o tym dlaczego jedzenie jest tak ważne dla biegacza…. Ci którzy biegają doskonale wiedzą o czym pisze, ci, którzy dopiero zaczynają biegać bardzo szybko zrozumieją o co chodzi. Wystarczy zjeść pyszny obiad tyle, że inaczej zbilansowany i nici z dobrego treningu na dzień następny.

Dziś prosty przepis na makaron ze szpinakiem przepis autorstwa T.

Składniki (dla dwóch osób):

·      Makaron farfalle 250g,
·      Parmezan,
·      Szpinak w liściach 200g,
·      Płynna śmietana 12% jakieś 100ml,
·      Ser pleśniowy błękitny  100g,
·      200g filetu z piersi kurczaka,
·      oliwa do smażenia,
·      Sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Wstawić wodę do gotowania makaronu, osolić.  Filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać pieprzu. Smażyć na patelni na oliwie aż kurczak będzie biały. W garnku rozmrozić szpinak, dodać śmietanę, ser pleśniowy, gałkę muszkatołową. Wymieszać wszystko starannie. W tym samym czasie gotować makaron. Dodać kurczaka do garnka ze szpinakiem. Następnie po odcedzeniu makaronu wymieszać go w garnku z sosem szpinakowym. Podawać z tartym parmezanem.

Smacznego biegowego!

Ps. Święta nie usprawiedliwiają – trzeba biegać!

Komentarze

  1. Wczorajsza audycja super :) przepisy wyglądają zachęcająco i niebawem wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie dziękuję za życzenia i odwiedziny na blogu, również życzę Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron ze szpinakiem choć ja sera i mięsa raczej nie dodaję (już prędzej ser), kurczak mi z makaronem nie podchodzi, ale to kwestia przyzwyczajenia.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie składników.
    i mam tak samo - wybredna jestem co do szpinaku. jak już jednak tafię na dobry, jem bez opamiętania ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa