Chłodnik z kalarepki i ogórka i dwa wina do tego!
Są szefowie (i szefowe) kuchni, którzy mają dar uczenia amatorów jak gotować. Są też sommelierzy (i sommelierki), którzy potrafią dobierać wina do najdziwniejszych dań.
Właśnie w towarzystwie takich osób gotowaliśmy na warsztatach. Autorką przepisu jest Agata Wojda a wina dobrała Anna Gmurczyk.
Całość warsztatów poświęcona była potrawom na lato, mam jeszcze (oprócz) tego 4 przepisy na zimne, pyszne dania idealne na upały!
Owszem w przypadku niektórych trzeba trochę postać przy kuchni, ale przepisy są jak najbardziej do zrobienia w racjonalnym czasie, nawet gdy jest gorąco!
Chłodnik jest pyszny, aromatyczny i chrupiący – zaleta dodanych warzyw, a serek halloumni jest super smacznym dodatkiem nie tylko do sałatek!
Specjalizujemy się z Agatą w minach do zdjęć kulinarnych! |
Wreszcie wina, które zaproponowała Ania to uzupełnienie dla….zupy! Picie wina do zupy wydawało mi się nieco dziwnym pomysłem, ale zupa przypomina bardziej zimną sałatkę więc białe wino do niej pasuje.
Idealne dla prowadzącego degustację - uchwyt na kieliszek do wina! Niemiecki patent! fot. D.Szymborska |
Dwa wina pasowały, ale Mozele, moim zdaniem jest lepszym wyborem, z racji bardziej wyrazistego smaku, który przełamuje letnie lenistwo zimnej zupy.
Składniki (10 dużych porcji, lub 20 degustacyjnych)
- ½ główki młodych liści kapusty
- 6 niewielkich ogórków małosolnych
- 2 sztuki sera greckiego halloumi
- 4 średnie kalarepki
- gruby pęczek kopru
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 3 pęczek młodej dymki niewielkiej ze szczypiorem
- 2 bardzo dojrzałe awokado
- Sok z 2 cytryny
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek oliwy
- 1 litr greckiego jogurtu
- 1 litr maślanki
- sól, pieprz
- miód
- 1 łyżeczka wasabi
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jak najmłodsze liście młodej kapusty kroimy w 2 cm kostkę, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z płaską łyżeczką soli. Odstawiamy na około 20 minut aby kapusta zmiękła, odcedzamy, dodajemy połowę zsiekanego kopru. Do garnka wlewamy około 1 litra wody, dodajemy masło, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i kurkumę. Zagotowujemy. Obieramy kalarepkę, kroimy w piękną, równą 2 cm kostkę. Wrzucamy do garnka z kurkumą i przez 5 minut gotujemy i studzimy. Możemy zostawić w płynie aby nabrało lepszego koloru i aromatu. Do naczynia wrzucamy obrane awokado, pozostały zsiekany koper, sok z 1 cytryny, posiekaną miętę, odcięty i pokrojony szczypior z dymki, 1 ząbek czosnku. Rozdrabniamy blenderem dolewając najpierw niewielką ilość jogurtu (chcemy mieć gładko i aksamitnie) a potem resztą i maślanką. Doprawiamy solą, odrobiną miodu, łyżeczką wasabi. Odstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Smażymy w całości podłużne dymki, dodając odrobinę miodu, soli i pieprzu. Krótko i na mocny rumiany kolor. Przestudzone kroimy w talarki. W cienkie plasterki kroimy ogórka. Łączymy w dużej misie nabiał, kalarepkę, ogórka i kapustę. Sprawdzamy i doprawiamy na smak.
Halloumi kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano z dodatkiem odrobiny miodu. Wykładamy chłodnik do talerzy, układamy na wierzchu cebulę i halloumi.
Polecane wina niemieckie:
Weingut Schneider Müller ( Hesja Nadreńska)2017 Riesling Kabinett feinherb
Alk. 11,50 % - uwaga wino, jeszcze nie do kupienia w Polsce, bo producent poszukuje importera
Weingut Quint (Mozela)2017 Riesling trocken
Wintricher Großer Herrgott Quintessenz
Alk. 12,00 % CR 9,00 g/l K 6,00 g/l
Importer: Lecker Maciej Kielanowski
Dziękuję Niemieckiemu Instytutowi Wina za zaproszenie na Warsztaty.
oddam królestwo za kalarepę. dosłownie :D nie jadłam z 2,5 roku. albo i 3. a do tego za oknem 42st. w cieniu. taki chłodnik to teraz normalnie orgazm kulinarny <3
OdpowiedzUsuńserio, nie ma u Ciebie kalarepki, dziwne...
Usuń