TRYB JASNY/CIEMNY

Kasza gryczana po azjatycku ze szparagami – na zimno!!!


Nauczyć się pod okiem szefowej kuchni i ugotować w domu! Właśnie po to chodzę na warsztaty kulinarne.

Agata Wojda nauczyła nas jak przygotować paloną kaszę gryczaną z wieprzowiną, sezamem i szparagami, Ania Gmurczyk zaproponowała wina.

W domu podążaliśmy dokładnie za przepisem, ba byliśmy tak dokładni, że użyliśmy białych szparagów mimo, że na warsztatach gotowaliśmy w bulionie zielone – ot nie było na targu białych to Szefowa kupiła zielone. Teraz już wiem, że to danie można przygotować to danie z każdymi szparagami.

Uwaga!!!

To jest sałatka na zimno!!!

Idealna na te upały! W kuchni trzeba trochę czasu spędzić ale efekt jest rewelacyjny, do tego, można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, więc…nic tylko ugotować, usmażyć i cieszyć się smakiem azjatyckiej sałatki!

Wersja z zielonymi szparagami - przygotowana na warsztatach


Składniki (10 dużych porcji, 20 degustacyjnych):




  • 300g kaszy gryczanej PALONEJ ugotowanej na sypko
  • 50g suszonych, namoczonych przez noc grzybów shitake
  • 3 pęczków białych szparagów
  • 1kg mielonej wieprzowiny 
  • 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
  • sos sojowy jasny
  • sos rybny 
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Sok z 4 limonek
  • 3 sztuki ostrego chilli zielonego 
  • 4 czubate łyżki uprażonego sezamu 
  • solidna porcja świeżej, posiekanej kolendry
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 200g orzeszków ziemnych solonych
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej
  • Sól, pieprz, cukier, cynamon, kolendra suszona


Przygotowanie:


Przygotowujemy wieprzowinę. Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oleju wrzucamy drobno pokrojoną dymkę razem ze szczypiorem, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 2 łyżki cukru. Po 3 minutach dorzucamy mięso i bardzo dokładnie je obsmażamy rozbijając grupki zwartego mięsa. Dolewamy na smak sos sojowy, sos rybny, posiekaną ostrą paprykę. Smażymy tak długo aż mamy pewność że mięso nie jest surowe. Doprawiamy wedle uznania obranym drobno startym imbirem, odrobiną cynamonu, kolendrą suszoną. Ciepłe łączymy tuż po przygotowaniu z kaszą gryczaną.
Kroimy w cienkie plasterki odsączone z wody grzyby, na tej samej patelni po mięsie lekko je rumienimy i smażymy doprawione sosem sojowym i szczyptą cukru przez 3 minuty. Dorzucamy do kaszy. Dodajemy blanszowane w osolonej wodzie na chrupiąco i pokrojone lekko skośnie szparagi. Siekamy  na grubo orzechy ziemne i dorzucamy razem uprażonym sezamem. Doprawiamy sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sokiem z limonki. Serwujemy!




Polecane wina: Riesling i Silvaner 

Gut Hermannsberg (Nahe)2017 Riesling trocken
Vom Vulkan/VDP.Ortswein
Alk. 12,50 %  CR 4,90 g/l  K 7,50 g/l
www.gut-hermannsberg.de
Producent poszukuje importera

Weingut Katharina Wechsler (Hesja Nadreńska)2017 Silvaner trocken
Westhofener Alte Reben
Alk. 12,00 %  CR 2,00 g/l  K 7,00 g/l
www.weingut-wechsler.de
Producent poszukuje importera

Dziękuję Niemieckiemu Instytutowi Wina za zaproszenie na Warsztaty.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa