Ciabatta z oliwkami – domowy wypiek
Uwielbiam gorącą ciabbatę, do tego dobra oliwa, i można tak jeść i jeść, odrywać kawałek i maczać w oliwie, cieszyć się prostym smakiem.
Ostatnio w piekarniach nie miałam szczęścia, ciabatty nie porywały. W domu pieczemy chleb żytni, reszta raczej nie wychodzi.
Kucharski piecze
Jest jednak taki szef kuchni, który lubi się dzielić wiedzą, do tego piecze chleby w sposób rewelacyjny. Warsztaty z Piotrem są świetne, zawsze można się czegoś nowego nauczyć, a książka o chlebie to kawał świetnej piekarskiej roboty. Szef nazywa się Piotr Kucharski a jego książka to „Chleb. Domowa piekarnia.”.
Przepis z tej książki, sprawdzony, ciabatty są genialnie smaczne, świetnie smakują na gorąco, chwilę po wypieczeniu, ale też są przepyszne dnia następnego jako baza do kanapek.
Ciabatta - proste, włoskie pieczywo
Do tego co ważne nie potrzeba specjalnego zakwasu, wystarczą zwyczajne drożdże, nie trzeba też sprzętu (koszyczków czy czegoś jeszcze bardziej piekarsko profesjonalnego), i jakby tego było mało, wypiek w dniu rozpoczęcia przygotowania pieczywa! Jednym słowem weekendowa piekarnia w akcji! Albo w tygodniu jak macie więcej czasu, albo jesteście z doskoku w kuchni, bo troszkę roboty z tym jest…
Przepis jest na dwie spore cabatty, z rzeczy dodatkowy potrzebny jest papier do pieczenia.
Składniki:
- 400ml wody,
- 10g drożdży,
- 500g mąki pszennej typ 750,
- 15g soli (1 ½ łyżeczki),
- 20ml oliwy,
- 75g czarnych, krojonych oliwek.
Przygotowanie:
- Wymieszać drożdże z 100ml wody.
- Do mieszaniny drożdży dodać 100g mąki, wymieszać starannie i odstawić na 30-60minut (przykryć folią spożywczą).
- Dodać resztę składników (bez oliwy i oliwek) i wymieszać wszystko.
- Wyrabiać w misce przez 5-6 minut, dłonią, pod koniec wyrabiania dodać oliwę i oliwki.
- Przykryć folią spożywczą i ostawić na 2 do 3 godzin (w temperaturze pokojowej).
- Kawałek papieru do pieczenia (jeżeli kupujemy taki w arkuszach to taki arkusz) wysypać bardzo dokładnie mąką, Piotr radzi by zrobić to przez sitko, tak by pokryć mąką cały papier i żeby nie było prześwitów.
- Połowę ciasta przelać na środek papieru, trzymać za rogi papier i przelewać w lewo i w prawo, i w górę i w dół tak by uformować na tym papierze ładny bochenek ciabatty.
- Delikatnie przełożyć na wyłożoną papierem i wysypaną mąką blachę do pieczenia. To samo zrobić z drugą porcją ciasta, obsypać jeszcze trochę mąką (przez sitko).
- Przykryć folią spożywczą i poczekać 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 250 stopni (w naszym piekarniku oznacz to, że trzeba go włączyć na 40 minut przed planowanym pieczeniem).
- Wstawić blachę i piec około 25 minut (10 minut na "dolnej półce", 15 na "środkowej").
- Wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.
ciabaty jeszcze nie próbowałam robić w domu. W środku wygląda super!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem warto, bo przepis nie jest zbyt wymagający a efekt powala :)
UsuńUwielbiam wszystkie domowe wypieki, i ta chrupiąca skórka! :)
OdpowiedzUsuńto polecam ten przepis :) będzie smacznie :)
Usuń