TRYB JASNY/CIEMNY

Wynosy


Mistrzem zamawiania na wynos nie jestem. Nie lubię plastiku, nie lubię wymiętolonego jedzenia.

Jak dotąd to zamawiałam sushi – lekko zmaltretowane, ale jeszcze akceptowalne, wieki temu pizzę i to wszystko. Nie mam modnych aplikacji, nie mam takiej potrzeby, a bardziej nie miałam….aż do 22 września…

Stanie na jednej nodze i gotowanie to nie jest dobre połączenie.

Za to odbiór gorącego jedzenia, powrót taxi i spokojne zjedzenie w domu – to co innego!

Dziś testowałam, jak może smakować zupa pho na wynos. Odpowiedź – może smakować świetnie. Jednak wymaga to trochę zachodu w restauracji ją serwującej.

Na szczęście Banhmi Nam ma pomysły: gorąca zupa w słoiku (można oddać następnym razem, albo przyjść ze swoim naczyniem), dodatki – makaron, tofu, warzywa w tekturowym opakowaniu i w folii wielka porcja siekanych warzy, chili i limonki.



Największym problemem było znalezienie odpowiednio wielkiej miski w domu! Porcja super wielka!
To chyba tak zostanie – wolę jeść na miejscu, dowlec się do restauracji, baru, wynosy pozostają ostatecznością, na szczęście całkiem smaczną!

Ps. świetnie rozumiem, że dobre restauracje nie wydają jedzenia na wynos – to naprawdę prawie nie wykonalne podać jedzenie w opakowaniu, które będzie potem smaczne w domu. Sposób Mai z Banhmi Nam to świetny patent – dzięki temu tofu nie było rozmiękłe, makaron pozostał jędrny a zioła aromatyczne.  A i miałam namiastkę gotowania, bardziej łączenia składników….

Ps.2 jak ktoś/ktosia ma jakiś super sposób na jedzenie na wynos to skorzystam, bo stanie na jednej nodze jeszcze potrwa…

Komentarze

  1. wow! faktycznie restauracja się postarała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, bardzo :) było super smacznie :)

      Usuń
  2. A jakbyś po prostu jadła w lokalu? Skoro odbierasz zamówienie to równie dobrze możesz zjeść tam obiad. Co do brania na wynos to może własne lunchboxy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to miał być obiad dla dwóch osób, nie chciałam jeść a miejscu i brać drugiej porcji na wynos. NIe wszystkie lokale chcą pakować w "obce" pudełka, wiem, że Maia nalewa zupę do słoików klienta :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa