TRYB JASNY/CIEMNY

Kalafiorowy sos do makaronu


Uwielbiam dania z kalafiora. Ten marynowany i pieczony w hinduskich przyprawach jest moim ulubionym. Owszem gotując kalafiorowe pyszności trzeba się liczyć z zapachem jaki ma to warzywo, ale wszystko można wywietrzyć, kuchnię też!

Ten przepis jest prosty, tak jak kuchni włoskiej bywa potrzeba do niego dobrego bulionu (wegetariańskiego lub drobiowego).

Erren's Kitchen


Przygotowanie zajmuje około 30 minut, a ten przepis bazuje na tym co Erren zaproponowała, dodatek masła był naszym pomysłem. Jestem przekonana, że autorka blogu Erren’s Kitchen dałaby się przekonać do tych dwóch łyżeczek masła….

Kalorie


Ostrzegam to danie to bomba kaloryczna, coś co chłonie tarty parmezan lepiej niż niejedna gąbka! Jedna porcja to około 500kcal….



A jeszcze jedno Erren miała racje to nie jest fotogeniczne danie, to jest makaron, który wygląda fatalnie na zdjęciach za to smakuje tak obłędnie, że znika w oka mgnieniu!

Składniki (4 porcje):

  • 600g świeżego kalafiora (najlepiej bio),
  • 4 szklanki bulionu/rosołu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Pęczek bazyli (posiekany),
  • 2 łyżki oliwy,
  • Sól i pieprz,
  • 200g parmezanu (to nie błąd!),
  • 500g makaronu.

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć czosnek (posiekany niezbyt drobno). Jak tylko czosnek zaczyna brązowieć wlać do głębokiej patelni bulion, dzięki temu czosnek się nie spali.

Dodać różyczki kalafiora, siekaną bazylię, doprawić pieprzem i solą. Poczekać aż zacznie się gotować, zmniejszyć „ogień” i gotować przez 20 minut, lub krócej, jeżeli szybciej kalafior będzie na tyle miękki, że widelcem lub ubijaczką do ziemniaków, będzie się dało z niego zrobić puree.

Odlać trochę rosołu z kalafiora. Zetrzeć parmezan na tarce, ½ dodać podać do posypania, resztę wykorzystamy.

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z kalafiorem, dodać ser, i 2 łyżki masła. Jeżeli wszysto jest zbyt gęste dodać odlany wcześniej bulion.

Jeszcze raz starannie wymieszać, podawać z tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.


Komentarze

  1. Ależ ciekawe połączenie! Nie potrafię wyobrazić sobie smaku tego dania. Koniecznie muszę je wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak Ci to opisać - coś jak kalafiorowe puree ale z pikantną bazylią, takie mocno serowe....

      Zrób koniecznie!

      Smacznego!

      Usuń
  2. kilka składników i takie cudo! posmakowałby mi. już dopisujękalafior do listy na następne zakupy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację tutaj zbyt wielu składników nie ma, inna sprawa, że im prostsze danie tym wymaga lepszej jakości produktów, bo poprostu czujemy ich smak :)
      a ten przepis naprawdę prosty i pyszny :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa