Ziołowe puree z groszku
Uwielbiam fish&chips. Jak widzę w menu restauracji tę pozycję to prawie zawsze zamawiam. Ciekawa jestem jaką wersję zaproponuje szef kuchni. Klasyka to dorsz w panierce, frytki i puree z groszku. Jadłam różne wersje groszku, najbardziej lubię wyraziste i ziołowe. Dlatego przepis Nigela Slatera wpisuje się w moje smaki.
Genialne pure groszkowe z ziołami
To ziołowe puree z groszku jest super-smaczne, jak czyta się przepis to brzmi super, ale jak się je zjada to smakuje zjawiskowo. Właściwie to ryba i reszta jest dodatkiem…
Przepis polecany przez The Guardian w dziale jedzeniowym. Prosty do przygotowania, warto zarezerwować sobie chwilę czasu by schłodzić puree, wtedy jego smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.
Składniki:
- 300g mrożonego groszku,
- Sól do gotowania,
- ½ pęczka pietruszki,
- 1 pęczek kolendry,
- ½ pęczka mięty,
- 75ml oliwy,
- 25ml octu winnego.
Przygotowanie:
Oddzielić listki o od łodyżek wszystkich ziół. Wrzucić do blendera, dodać oliwę i ocet winny, zmiksować. Dodać groszek, zmiksować, ale nie do uzyskania gładkiej masy tylko takie z lekkimi i wyczuwalnymi grudkami.
Schłodzić w lodówce. Podawać z rybą i ziemniakami albo jako pastę do chleba.
zapowiada się naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) to super dodatek do ryby albo też kanapek :)
Usuń