Zupa ziemniaczano porowa – łatwy przepis
Tak, wierzę, że jedzenie leczy. Przygotowane z miłością i czułością poprawia nastrój, bardzo ostre pozwala wypocić toksyny, delikatne uspokaja żołądek, fermentowane pomaga w trawieniu. Lista całkiem długa. Mam swoją zupę na przeziębienie (pikatno-kwaśna) mam też zupę jesienną na dolegliwości wszelakie.
Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub mięsnej, ponieważ masła zamienić w niej nie można, więc nie ma wersji wegańskiej.
Zupa prosta w przygotowaniu, przepis zaczerpnięty, uwaga nie będzie niespodzianki z blogu Erren’s Kitchen (nie wiem co zrobimy jak już wszystko według jej receptur ugotujemy….).
Składniki (na 8 porcji, polecam mrożenie w pudełeczkach (bez sera i szczypiorku))
- ½ kostki masła,
- 4 pory (używamy tylko białych i lekko zielonkawych części),
- 1kg ziemniaków,
- 4 szklanki rosołu lub bulionu
- Sól i pieprz do smaku
- Starty cheddar,
- Siekany, świeży szczypiorek.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do porów, wlać gorący bulion (rosół). Gotować przez około 30 minut, do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Odlać rosół z garnka, tak by ziemniaki i pory były ledwo przykryte wywarem. Doprawić solą i pieprzem.
Żeby nie zniszczyć garnka przelać zupę do dużej miski i zblendować, delikatnie dolewać odlanego rosołu tak by uzyskać taką konsystencję jak lubimy.
Podawać ze startym parmezanem i siekanym szczypiorkiem.
zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuń