TRYB JASNY/CIEMNY

Coq Au Vin – kura w winie


No dobra, nie kogut, nie kura a kurczak w winie. Przepyszne danie na jesień. Co ważne spokojnie można przygotować większą porcję, bo podgrzewanie temu daniu nie szkodzi! Jedyne o czym musimy pamiętać, to, żeby mięsa, które będziemy podgrzewać nie posypywać siekaną pietruszką, bo ona po podgrzaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie

Przepis wydawałoby się z bloga Erren’s Kitchen, niestety wydawałoby się jest dobrym słowem, bo kilka lat wcześniej dokładnie (słowo w słowo) ten sam przepis opublikowało BBC Good Food. Grr. To smutne widzieć, że blogerka, za której przepisami przepadamy stosuję taktykę – kopiuj wklej…. Niestety z przepisami tak bywa, mają wielu autorów – jak są smaczne, oczywiście…

Coq Au Vin podaliśmy z lekko zmodyfikowanymi patatas bravas i był to genialnie smaczny pomysł! Zamiast sosu majonezowego sos z pieczarek i cebulek.

Typowy Coq Au Vin to danie, do którego oprócz brandy używa się czerwonego wina, my z premedytacją podmieniamy je na białe wytrawne – dzięki temu danie dalej jest bardzo aromatyczne, ale lżejsze.

I tak, mieszamy masło z oliwą, bo przecież kuchnia francuska musi być z masłem, prawda?

Składniki (6 porcji)


  • Oliwa i masło do smażenia,
  • 250g boczku wędzonego  (bio/eko czy jakkolwiek by się nie nazywał, byleby był jak najlepszej jakości),
  • 20 małych cebulek,
  • 6 nóg kurczaków (dużych, najlepiej z eko hodowli – to ma znaczenie znaczenie dla smaku.
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150ml brandy,
  • 2 szklanki białego wina (koniecznie wytrwane),
  • 1 szklanka rosołu,
  • Mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • Sól i pieprz.

Odzielnie przygotowujemy pieczarki:


  • 2 łyżki oliwy,
  • 200g pieczarek, umyte i pokrojone na pół

Sos


  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie, bo można postarać się odparować sos,
  • 1 łyżka masła.


Do posypania


  • ½ pęczka pietruszki do posypania już gotowego dania.



Przygotowanie

W dużej patelni (takiej co pomieści 6 nóg kurczaka) rozpuścić masło, dodać oliwę, pokrojony boczek smażyć aż będzie wytopiony. Wyciągnąć boczek, tłuszcz zostaje do smażenia cebulek.

Następnie smażyć cebulki, przez 5 do 7 minut, aż będą lekko brązowe. Przełożyć z patelni.

Dodać oliwę i masło i obsmażyć (partiami) nogi kurczaka. Odłożyć na bok. Podsmażyć czosnek (30 sekund), zmniejszyć „ogień”,  dodać brandy, podgotować przez 3 minuty. Przełożyć obsmażone nogi kurczaka, dodać trochę wina, rosół, koncentrat pomidorowy (warto koncentrat wymieszać z rosołem przed dodaniem), pietruszkę, boczek i cebulki. Gotować na małym ogniu, podlać resztą wina, gotować przez godzinę.

Przed podaniem, podsmażyć pieczarki, przełożyć je do garnka i włożyć do rozgrzanego piekarnika, tak by nie wystygły.

Wyciągnąć nogi kurczaka, cebulki i boczek, przełożyć do piekarnika.

Zająć się zagęszczeniem sosu, gdy nie wystarczy odparowanie dodać mąkę i masło, mieszać starannie.

Nogi kurczaka ułożyć albo na półmisku, albo z powrotem na patelni (wtedy wcześniej odlać sos), dodać pieczarki, boczek, cebulki, polać sosem.

Na sam koniec posypać siekaną natką pietruszki.

Komentarze

  1. boczek surowy czy wędzony? z wędzonym mogłoby mieć super aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wędzony, wędzony - tak masz rację, że dodaje aromatu!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa