TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta z rwanym kurczakiem, boczkiem i selerem naciowym



Zastanawiałam się czy to powiedzieć na głos. Wiem co jest w sałatce/paście ale już sam smak nie jest wcale taki oczywisty. Bo zmienić rwanego kurczaka w tuńczyka to duże nieporozumienie, to tak  -  jak nie odróżnić piwa od szampana (pamiętacie scenę z Akademii Policyjnej, prawda?). Jednak to możliwe, wszyscy jedzący potwierdzają!

Pasta jest przepyszna, kremowy kurczak, chrupiący seler naciowy i słony boczek, do tego odrobina majonezu i jesteśmy w niebie past kanapkowych.

Gruziński dodatek


To wszystko podane z chlebkiem gruzińskim i trudno o smaczniejszą wersję, jedynie gorący chlebek gruziński jest jeszcze lepszy!

Przygotowanie sałatki szybkie, pod warunkiem, że mamy upieczonego kurczaka (nie zachęcam ale podpowiadam – można kupić kurczaka z rożna). 

Pamiętam sprzed wielu lat jak w jednym z angielskich supermarketów można było wybierać wśród kilku rodzajów pieczonego na rożnie kurczaka – zagrodowy, w przyprawach, bio…. Wtedy często było to nasze danie kolacyjne….

Porcja sałatki wystarczy na 6 porcji, czyli 6 sporych kanapek!

Przepis z niezastąpionej bazy pyszności – Erren’s Kitchen blog!




Składniki

  • 200g boczku wędzonego, bez skóry pokrojonego w wąskie paseczki i usmażonego, odcedzonego i wystudzonego,
  • Szarpane mięso z kurczaka (z jednego kurczaka pieczonego na rożnie, bez skóry).
  • ¼ szklanki majonezu,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • Dwie dymki drobno posiekane (tylko zielona część),
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Kurczaka porwać widelcem, boczek ostudzić (wcześniej starannie odcedzić, żeby nie było dodatkowego tłuszczu), seler naciowy pokroić w cienkie plasterki, dymkę posiekać. 

Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce i doprawić solą i pieprzem. 

Uważać z użyciem przypraw, bo warto sałatkę/pastę odstawić do lodówki żeby się „przegryzła”, wtedy zawsze można doprawić, a jak przesolimy wcześniej to będzie problem!


Komentarze

  1. Takiej pasty z taką kanapką ani nigdy nie jadłam ani nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że warto spróbować tej sałatki/pasty. Może postać ze 2 dni w lodówce, a taka porcja enerii przyda się na przykład na śniadnaie, gdy się śpieszymy i nie mamy czasu nic więcej przygotowywać :)

      Usuń
  2. wymiękłam. co za pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecam przygotowanie :) będzie smacznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa