TRYB JASNY/CIEMNY

Ryżowe kluski z groszkiem cukrowym i kurczakiem po azjatycku

Chrupiący groszek cukrowy, aromatyczny kurczak i prażone orzeszki! PYCHA! fot. D.Szymborska


Uruchamiasz stoper. Wiesz, że masz 30 minut. To jest ten przepis! Po półgodzinie na talerzach będzie parujący, pyszny i aromatyczny makaron ryżowy z chrupiącym groszkiem.

Czas start! Wszystko zadziała przy świetnej organizacji pracy w kuchni, jak masz ochotę robić to spokojnie to zaplanuj sobie więcej czasu.. 

Składniki (5 porcji):


·         300g makaronu ryżowego – wstążeczki – gotować wg tego co jest napisane w instrukcji na opakowaniu,
·         200g groszku cukrowego,
·         100g orzechów nerkowca,
·         500g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
·         2 łyżki sosu sojowego,
·         2 łyżeczki sosu rybnego,
·         1 łyżeczka cukru,
·         1 łyżeczka soli.

Marynata do mięsa:

·         3 łyżki sosu sojowego,
·         3 łyżeczki sosu rybnego,
·         1 łyżeczka oleju sezamowego z prażonego sezamu.

Przygotowanie:

Zacząć od ugotowania makaronu. Równolegle wstawić wodę do gotowania groszku. Posłodzić, posolić, gdy będzie się gotować wrzucić groszek na 2 minuty. Odcedzić, i przelać zimną wodą.

Mięso pokroić w cienkie paseczki i zamarynować. Przykryć folią spożywczą tak, żeby marynowało się w przyśpieszony sposób.

Pokroić groszek w paseczki.

Podprażyć orzechy nerkowca, żeby było szybciej ostudzić je w zamrażalniku.

Na dużej patelni usmażyć kurczaka (bez marynaty), dodać makaron ryżowy, doprawić sosem sojowym i rybnym, wymieszać starannie, na sam koniec smażenia (na dużym ogniu) dodać groszek.

Przełożyć na talerze i podawać z orzeszkami nerkowca!

Komentarze

  1. o dziwo wszystkie składniki mam od ręki. mmm, może spróbuję na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa