Ryżowe kluski z groszkiem cukrowym i kurczakiem po azjatycku
Chrupiący groszek cukrowy, aromatyczny kurczak i prażone orzeszki! PYCHA! fot. D.Szymborska |
Uruchamiasz stoper. Wiesz, że masz 30 minut. To jest ten
przepis! Po półgodzinie na talerzach będzie parujący, pyszny i aromatyczny
makaron ryżowy z chrupiącym groszkiem.
Czas start! Wszystko zadziała przy świetnej organizacji
pracy w kuchni, jak masz ochotę robić to spokojnie to zaplanuj sobie więcej
czasu..
Składniki (5 porcji):
·
300g makaronu ryżowego – wstążeczki – gotować wg
tego co jest napisane w instrukcji na opakowaniu,
·
200g groszku cukrowego,
·
100g orzechów nerkowca,
·
500g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
·
2 łyżki sosu sojowego,
·
2 łyżeczki sosu rybnego,
·
1 łyżeczka cukru,
·
1 łyżeczka soli.
Marynata do mięsa:
·
3 łyżki sosu sojowego,
·
3 łyżeczki sosu rybnego,
·
1 łyżeczka oleju sezamowego z prażonego sezamu.
Przygotowanie:
Zacząć od ugotowania makaronu. Równolegle wstawić wodę do
gotowania groszku. Posłodzić, posolić, gdy będzie się gotować wrzucić groszek
na 2 minuty. Odcedzić, i przelać zimną wodą.
Mięso pokroić w cienkie paseczki i zamarynować. Przykryć
folią spożywczą tak, żeby marynowało się w przyśpieszony sposób.
Pokroić groszek w paseczki.
Podprażyć orzechy nerkowca, żeby było szybciej ostudzić je w
zamrażalniku.
Na dużej patelni usmażyć kurczaka (bez marynaty), dodać
makaron ryżowy, doprawić sosem sojowym i rybnym, wymieszać starannie, na sam
koniec smażenia (na dużym ogniu) dodać groszek.
Przełożyć na talerze i podawać z orzeszkami nerkowca!
Wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńo dziwo wszystkie składniki mam od ręki. mmm, może spróbuję na kolację :)
OdpowiedzUsuń