Souvlaki czyli golonka po grecku
Marynowane kawałki wieprzowej golonki, grillowane na sposób grecki fot. D.Szymborska |
Są przepisy, które przywożę z wyjazdów, takie,
które przywołują wspomnienia, kojarzą się z miejscem, przyjaciółmi…a są też
takie, które gotuje się pierwszy raz i po tym się wie, że TAM TRZEBA POJECHAĆ!
Tak właśnie jest ostatnio z greckimi daniami….
W Grecji byłam wieki temu i chyba czas najwyższy to zmienić!
Souvlaki z tzatikami i greckie kebaby – super
smaczne połączenie.
Wiem, wiem ten przepis powinien się pojawić
wcześniej, ale….no właśnie czasu mało…tak, tak w niedzielę sklepy zamknięte a
lista składników dość długa, na szczęście to jest blog a nie społecznościowa
aplikacja, więc nic nie zniknie. Przepis sobie poczeka na otwarcie sklepów, dla
mnie też będzie bazą do kolejnych greckich eksperymentów!
A przepis (jak to ostatnio bywa) - Jamiego Oliwiera,
czyli pewniak! Wiadomo, że będzie smacznie, ciekawe tylko jak bardzo!
Składniki:
·
3 kolorowe papryki,
·
5 pit,
·
2kg golonki wieprzowej (z kością i
skórą),
·
1 łyżka mięty suszonej,
·
1 łyżka suszonego oregano (miałam
takie z Krety…),
·
6 łyżek oliwy,
·
sok z 1 cytryny,
·
pęczek mięty,
·
2 ząbki czosnku,
·
1 łyżka octu winnego (czerwonego),
·
pieprz, sól,
Tzatziki:
·
ogórek,
·
kubeczek jogurtu greckiego,
·
1 ząbek czosnku,
·
1 łyżeczka suszonej mięty,
·
1 ½ łyżeczki octu winnego
(czerwonego).
Przygotowanie:
Genialnie pyszne papryki z miętą i przyprawami fot. D.Szymborska |
Chyba ciężko o coś bardziej greckiego niż ten sos! fot. D.Szymborska |
Na chwilę przed zawinięciem...fot. D.Szymborska |
Zacząć od nagrzania piekarnika i upieczenia
papryk – tak by skórka była czarna i można było ją bez problemu zdjąc.
Golonkę odkroić z kości, pozbyć się skóry i
pokroić w kostkę. Zamarynować w: oliwie, soku z mięty, przyprawach (mięta i
oregano), occie winnym, czosnku, doprawić. Marynować minimum 30 minut.
W tak zwanym międzyczasie, przygotować
tzatiziki – obrać ogórek ze skóry, posiekać, odcisnąć wodę, dodać jogurt,
czosnek, przyprawy, ocet winny, starannie wymieszać i doprawić do smaku.
Przełożyć do miseczki.
Przygotować papryki – obrać je z czarnej skóry
(pomaga zawinięcie ich, gdy są gorące w folię spożywczą), pozbyć się gniazd
nasiennych, pokroić cieniutko i wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, octem
winnym, miętą (świeża, siekana). Wszystko doprawić do smaku.
Rozgrzać patelnię grillową. Nabić golonkę na
szaszłyki, smażyć przez około 10 minut – sprawdzić, czy mięso nie jest surowe!.
Podawać z gorącą pitą i dwoma sosami.
w Grecji jeszcze nigdy nie byłam... trzeba będzie to w końcu zmienić :)
OdpowiedzUsuńspodobała mi się narynata do tej golonki, chyba wykorzystam do kurczaka z grilla
taki też mamy plan w kwestii kolejnego podejścia do tego dania - wieprzowinę podmienić na jagnięcinę i na kurczaka!
UsuńKocham tzatziki :)
OdpowiedzUsuńja też!!!
Usuń