Szparagowy eliksir – przepis Hopkinson’a
Najlepsza zupa szparagowa jaką jadłam...i sama ją ugotowałam! fot. D.Szymborska |
Simon Hopkinson to ikona brytyjskiego gotowania – zawsze sprawdzone
przepisy, zamiłowanie do szczegółów. Do tego ta zupa została wyróżniona przez The
Guardian jako jedna z 20 najlepszych zup. Nic tylko ugotować i…. przetrzeć przez
sitko…. tak, tak to zupa przecierana, wymagająca dużo cierpliwości za to
zjawiskowo smaczna.
Nigdy nie jadłam lepszej szparagowej. Zamierzam teraz próbować
w różnych restauracjach, ale myślę, że ciężko będzie „przebić” ten smak i
konsystencję. To nie jest zupa krem – koszmar dzieciństwa! To jest pyszna,
elegancka, wiosenna zupa.
Hopkinson nazywa zupę eliksirem ze szparagów - jakkolwiek pretensjonalnie to brzmi, to jest
to prawda!
Jak nie lubisz stać z
sitkiem w kuchni i przecierać zupy….to nie czytaj dalej, to nie jest przepis
dla Ciebie!
Wreszcie, jak zależy
Ci na niskokalorycznej zupie…to eliksir szparagowy ją zdecydowanie nie jest!
Składniki (4 duże, głębokie talerze):
·
110g masła,
·
4 pory (kroimy tylko białą część – w pół talarki),
·
900ml wody,
·
1 ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę),
·
450g szparagów (czyli pęczek – obranych, z
odłamanymi końcówkami, pokrojonych dość drobno),
·
300ml śmietanki 36%,
·
Sól i pieprz (świeżo mielone)
Przygotowanie:
Idealnie szparagowy kolor pysznej zupy! fot. D.Szymborska |
Rozpuścić masło na patelni, smażyć pory aż staną się miękkie.
Dodać wodę i pokrojony w kostkę ziemniak, doprawić solą i pieprzem. Gotować
przez 15 minut. Dodać szparagi, gotować przez kolejne 5 minut. Zblendować. Przetrzeć przez gęste sito.
Dodać śmietanę, doprawić. Można podawać zarówno na ciepło jak i na
zimno. Przy podgrzewaniu uważać żeby zupy nie zagotować.
Przepis (z malutkimi zmianami) z Roast Chicken and Other
Stories, Simon Hopkinson
zapowiada się pysznie. Całe szczęście w kuchni mogę spędzać godziny :D
OdpowiedzUsuńdokładnie :) jest bardzo smacznie :)
Usuń