15 marca 2018

Szparagowy eliksir – przepis Hopkinson’a

Najlepsza zupa szparagowa jaką jadłam...i sama ją ugotowałam! fot. D.Szymborska



Simon Hopkinson to ikona brytyjskiego gotowania – zawsze sprawdzone przepisy, zamiłowanie do szczegółów. Do tego ta zupa została wyróżniona przez The Guardian jako jedna z 20 najlepszych zup. Nic tylko ugotować i…. przetrzeć przez sitko…. tak, tak to zupa przecierana, wymagająca dużo cierpliwości za to zjawiskowo smaczna.

Nigdy nie jadłam lepszej szparagowej. Zamierzam teraz próbować w różnych restauracjach, ale myślę, że ciężko będzie „przebić” ten smak i konsystencję. To nie jest zupa krem – koszmar dzieciństwa! To jest pyszna, elegancka, wiosenna zupa. 

Hopkinson nazywa zupę eliksirem ze szparagów  - jakkolwiek pretensjonalnie to brzmi, to jest to prawda!

Jak nie lubisz stać z sitkiem w kuchni i przecierać zupy….to nie czytaj dalej, to nie jest przepis dla Ciebie!

Wreszcie, jak zależy Ci na niskokalorycznej zupie…to eliksir szparagowy ją zdecydowanie nie jest!

Składniki (4 duże, głębokie talerze):

·         110g masła,
·         4 pory (kroimy tylko białą część – w pół talarki),
·         900ml wody,
·         1 ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę),
·         450g szparagów (czyli pęczek – obranych, z odłamanymi końcówkami, pokrojonych dość drobno),
·         300ml śmietanki 36%,
·         Sól i pieprz (świeżo mielone)

Przygotowanie:
Idealnie szparagowy kolor pysznej zupy! fot. D.Szymborska

Rozpuścić masło na patelni, smażyć pory aż staną się miękkie. Dodać wodę i pokrojony w kostkę ziemniak, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 15 minut. Dodać szparagi, gotować przez kolejne 5 minut. Zblendować. Przetrzeć przez gęste sito. Dodać śmietanę, doprawić. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Przy podgrzewaniu uważać żeby zupy nie zagotować.

Przepis (z malutkimi zmianami) z Roast Chicken and Other Stories, Simon Hopkinson

2 komentarze:

  1. zapowiada się pysznie. Całe szczęście w kuchni mogę spędzać godziny :D

    OdpowiedzUsuń