Ciasteczko migdałowe z musem z koziego sera
Desery w moim wykonaniu to….galaretka z owocami. Serio. Nie piekę, ba a) mam wystarczającą ilość kalorii z innych źródeł b) moje wypieki do najsmaczniejszych jakoś nie należą.
Dlatego tak lubię warsztaty, gdzie można się nauczyć przygotowywania deserów licząc na pomoc szefów kuchni. To pozwala uniknąć wielu błędów i przygotować coś smacznego!
Ten deser jest dość fikuśny, wymaga dużo pracy i nie prezentuje się może zbyt efektownie, jest za to bardzo, ale to bardzo smaczny.
Smak koziego sera, co wcale nie jest oczywiste jest delikatny, a dominują owoce i migdały. Ciasteczko migdałowe jest bardzo smaczne!
Autorką przepisu jest szefowa Agata Wojda a wino dobrała Ania Gmurczyk, a jeszcze jedno gotowaliśmy w mini studio kulinarnym Miele.
Migdałowe ciastko
- 500gr uprażonych płatków migdałowych
- 350gr cukru pudru
- 6 białek
- 1 łyżka marcepanowej masy lub olejek migdałowy
- 4 łyżki czubate malin liofilizowanych (ewentualnie)
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Białka i cukier ukręcamy na biały krem. Wgniatamy migdałowe płatki i miksując na małych obrotach dodajemy masę marcepanową, gałkę i maliny. Mieszamy krótko na tyle tylko by rozprowadzić równomiernie wszystkie dodatki. Naczynia do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.Konfitura z rabarbaru i truskawek
- 500g rabarbaru
- 500g truskawek
- 5 ziaren zielonego kardamonu
- 4 goździki
- 350g cukru
- Sok z 1 cytryny
- Sok i skórka z 1 pomarańczy
- 100ml soku jednodniowego z buraka
- 3 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Obieramy z wierzchniej warstwy rabarbar, kroimy w skośne kawałki, truskawki w plastry lub jeśli mniejsze na połówki. W misce zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę pomarańczy i pozostawiamy 30 – 45 minut godzinę, co jakiś czas mieszając delikatnie. Zlewamy cały powstały syrop do głębokiej patelni, dodajemy wyłuskany z ziaren kardamon, anyż, goździki, skórkę z pomarańczy, sok z buraka i redukujemy na gęsty syrop. Odławiamy przyprawy, dorzucamy owoce, sok z cytryny i gotujemy krótko, na dużym ogniu, mieszając delikatnie raz na jakiś czas. Idealnie, gdy całość zachowa swoją delikatną jędrność. Ciepłe owoce serwujemy z kawałkiem migdałowego ciasta z kremem na bazie sera koziego.Mus z koziego sera
- 200g mascarpone
- 250g sera koziego świeżego
- 1 łyżeczka czubata cukru pudru
- Otarta skórka z 1 sparzonej limonki
Przygotowanie:
Ukręcamy mascarpone z cukrem pudrem, dodajemy kozi ser i otartą skórkę. Ukręcamy na gładko. Możemy usztywnić odrobiną rozpuszczonej w małej ilości wody żelatyną.Dekoracja:
Mięta, maliny.
Polecane wina (jeszcze niedostępne w Polsce):
Weingut Heiden (Mozela)2015 Riesling Auslese fruchtsüssWintricher Großer Herrgott
Alk. 8,50 % CR 73,70 g/l K 7,20 g/l
Weingut Fleischmann-Krieger (Palatynat)2018 Gewürztraminer Spätlese feinherb
Rhodter Rosengarten
Alk. 11,50 % CR ca. 35 g/l K ca. 8,5 g/l
Składniki (10 porcji):
a ja z kolei rzadko piekę, bo jakoś nie przepadamy za słodkim. nigdy nawet mała blaszka nie schodzi. co najwyżej po kawałku i tyle i się zwyczajnie nie opłaca :) ale właśnie warsztaty to co innego :) ciekawie się zapowiada to ciastko :)
OdpowiedzUsuńja to lubię słodkie :) ale może to i dobrze, że nie piekę :) pozdrawiam serdecznie
Usuń