TRYB JASNY/CIEMNY

No waste – ziemniaczane kuleczki z kiełbasą


To jest super smaczne niemarnowanie jedzenia! Serio, nic na siłę, wszystko super pysznie!
Zostały nam ziemniaki puree – takie z dużą ilością masła i koperku. Na zimno nie smakują najlepiej, wyrzucać żal.

Ziemniaczane kuleczki to proste danie, ważne są dodatki – w tym wypadku suszona i krusząca się kiełbasa węgierska.

Nic nie zmarnowane a obiad przepyszny. Tak, używam kupnej srirachy, bo tak wygodniej a skład ma całkiem dobry.

Składniki:

  • ziemniaki puree z lodówki,
  • Kawałek kiełbasy węgierskiej,
  • Mąka, jajko i bułka tarta do panierki,
  • Olej do smażenia,
  • Sriracha do skropienia usmażonych kuleczek.

Przygotowanie:

Wychłodzone ziemniaki uformować w kuleczki, dodać kiełbasy. Zapanierować: mąka, rozbełtane jajko i bułka tarta na koniec.

Na teflonowej patelni rozgrzać olej. Gdy jest naprawdę gorący usmażyć kuleczki.

Wyłożyć je na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z sosem sriracha, który doda ostrości temu daniu.

Komentarze

  1. uwielbiam takie "no waste" :) wygladaja bardzo apetycznie, moze sprobuje zrobic moejgo Ł, un uwielbia tego typu potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) bo chodzi o to, żeby nie tylko było niemarnowanie ale żeby było smacznie, bo jedzenie, żeby nie wyrzucić czegoś niesmacznego to nic przyjemnego :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa